Baja Mali Knindža, Srbenda koja se ne stidi da peva patriotske pesme!

05.07.2021

18:45 >> 07:36

0

Što više vremena prolazi čini se da je sve popularniji - slušaju ga i stariji i mlađi, izuzetno je poštovan među kolegama i sam je po sebi fenomen

Baja Mali Knindža, Srbenda koja se ne stidi da peva patriotske pesme!
Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, stekao je veliku popularnost još u bivšoj Jugoslaviji pevajući pesme o ratu, veličanju srpstva i srpske istorije, ali i o ljubavi i alkoholu. Iako se medijski ne eksponira, gotovo da ne postoji osoba koja ne zna ko je on, a o pesmama i njegovoj karijeri koja traje više od 30 godina je suvišno i govoriti.

Prethodne večeri, održao je koncert u dvorištu jedne svečane sale u Zemunu. Njegova publika, kao po običaju, okupila se u neverovatnom broju da ga podrži i uživa uz brojne hitove.

Baja Mali Knindža ATAImages/Antonio Ahel

Baja Mali Knindža ATAImages/Antonio Ahel

Što više vremena prolazi čini se da je sve popularniji – slušaju ga i stariji i mlađi, izuzetno je poštovan među kolegama i sam je po sebi fenomen. Ranije, takođe, šokirao je izjavom da ima veliku želju da se njegove pesme nađu i u čitankama.

– Ako ne uđem u čitanke, ništa nisam napravio. Napisao sam pesmu „Pevaće se pesme moje, dok Srbi postoje“. Eto, tome se samo nadam. Osećam da se patriotizam i ljubav prema Srbiji ponovo budi kod naroda, ali u tome ne smemo da budemo stidljivi. Moramo da cenimo sebe, svoje planine, reke, sela – ispričao je on „Hitu” svojevremeno, a većinu numera je napisao sam, dok su tiraži njegovih albuma dostizali i do nekoliko miliona.

Baja Mali Knindža ATAImages/Antonio Ahel

Mnogi, međutim, dugo nisu znali da je Ksenija Pajčin Mirkova sestra od strica i da joj je on nakon njene smrti posvetio pesmu „Spavaj, kraljice.

Ništa bez Baje

Baja Mali Knindža ATAImages/Antonio Ahel

Neki se bude uz njegove hitove, drugi ga ciljano zovu da im peva na slavljima – a jedan od takvih je i bokser Veljko Ražnatović koji se divi njegovoj karijeri, a sa kojim je ekipa portala 24sedam porazgovarala kako bi saznala čime je to Baja osvojio ne samo njegovo srce, već i cele porodice Ražnatović.

– Mnogo me raduje što je poslednjih godina sve više poštovalaca Bajine muzike, što ga mladi ponovo vole. Čovek je proteran sa svog vekovnog ognjišta i o tome peva sa tolikim žarom i emocijom, kako to da ne volite?! Kapa dole, Bajo Srbendo, samo tako nastavi, da te Bog poživi. Jedva čekam da ponovo zajedno zapevamo! – rekao nam je Veljko, pa objasnio zašto baš njega bira za porodična slavlja.

– Gde god se pojavi, atmosfera je fenomenalna, nije Baja samo moj izbor. Svaka mu čast, jedan je od retkih koji se ne stidi da zapeva patriotske pesme, koje nikog ne vređaju, samo veličaju srpski narod. Kod mene, mojih kumova i prijatelja je uvek rado viđen gost.

Što se tiče Pajčinove ogromne popularnosti uprkos činjenici da nije baš svakodnevno u medijima, Ražnatović smatra da za tim i nema potrebe.

– Za prave vrednosti reklama nije potrebna. Baju zna i staro i mlado. On peva iz srca i duše. To publika prepozna i bez promocije u medijima – siguran je bokser, pa otkriva u kojim pesmama Knindže najviše uživa.

– „Morem plovi jedna mala barka ili „Volim ovaj narod ćirilicu što piše su meni najbolje, mada je teško probrati najbolju njegovu pesmu. „Vrati se vojvodo na Dinaru ponovo je takođe jedna od koje se ježim… – priznaje Veljko.

Veljko Ražnatović ATAImages/Antonio Ahel

Među poštovaocima i velikim prijateljima ovog pevača svakako je i Bora Čorba, s kojim je Baja svojevremeno snimio i duet „Ćuti, ćuti ujko”. Roker je o njemu, za 24sedam, imao samo reči hvale.

– Baja je moj drugar i ozbiljan porodični čovek i roditelj – pohvalio je Bora, inače, oca šestoro dece, a jedino što mu zamera je što nekad voli malo više da popije uprkos činjenici da ima problema s bubrezima.

Pesma uz koju pada u sevdah jeste „Ne stavljaj mi so na ranu”.

Goca Božinovska, sa druge strane, otkrila je da je pevača poznavala i pre nego što je postao poznat. Još tada, kaže, imala je poverenja u njega, pa je umeo da se lati mikrofona i za njene goste. Svi su ga voleli jer je „čovek iz naroda”.

– Dobar čovek, normalan. Običan. Znam ga još iz vremena kad nije bio poznat. Šijan ga je obožavao. Pevao je dugo kod nas, u „Ličkoj kapi”. Svi ga vole, jer je on pravi čovek iz naroda – ispričala nam je Goca.

Goca Božinovska ATAImages/Antonio Ahel

Ne volim te, Alija

Inače, pevač je na početku karijere bio politički neopredeljen, ali nakon što su mu u ratu početkom devedesetih zaklali ujaka i ujnu, poubijali prijatelje i zarobili brata, podigao je glas, pre svega kroz pesme koje je pisao i pevao. U njegovim stihovima skoro svaki obožavalac pronalazio je svoju sudbinu, pa i plakao na njegovim nastupima, baš kao i sam Baja.

Baja Mali Knindža ATAImages/Antonio Ahel

Sa 27 godina već je dostigao neverovatnu popularnost, pa je jednom prilikom ispričao kako je „pukao“ zbog svih nedaća koje su ga snašle, pa otkrio istoriju pesme „Ne volim te, Alija“.

– Nisam politički opredeljen i nijedan narod ne mrzim. Ali kad su mi zaklali ujaka, ujnu, zarobili rođenog brata i poubijali prijatelje, od bola sam uzviknuo: „Ne volim te, Alija!“ Pesma je posvećena samo njemu i krivo mi je što je pogrešno shvaćena da pucam u njegov narod. Pucam samo u onaj kukolj, koga ima u svakom žitu – poručio je Knindža za domaće medije 1993. godine, u jeku rata u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike