Poništena presuda Harviju Vajnstinu za silovanje: Sud u odluci naveo da nije imao pravično suđenje

25.04.2024

16:14

0

Ovo se odnosi na kaznu zatvora od 23 godine

Poništena presuda Harviju Vajnstinu za silovanje: Sud u odluci naveo da nije imao pravično suđenje
Harvi Vajnstin - Copyright Profimedia

Ozloglašeni producent Harvi Vajnstin, koji je osuđen je na 23, pa na još 16 godina zatvora zbog optužbi za silovanje više žrtava, a sada je došlo do šokantnog preokreta.

naime, Apelacioni sud je poništio presudu za silovanje u Njujorku, uz obrazloženje da nije imao pravično suđenje. U odluci je sud je utvrdio da je prvobitni sudija pogrešio kada je dozvolio da žene koje nisu bile deo slučaja svedoče.

Tako je sada naloženo novo suđenje na kojem bi se optuženi ponovo pojavili.

Podsetimo, Vajnstin (72) je osuđen u Njujorku na 23 godine zatvora zbog dva napada (2006. i 2013. godine), koji su sada poništeni. Ipak, Harvi će ostati u zatvoru, pošto je osuđen u Los Anđelesu 2022. godine za još jedno silovanje na 16 godina zatvora.

Profimedia
Harvi Vajnsin

Vajnstin je u Los Anđelesu oslobođen optužbi za jednu od žena koje su svedočile u Njujorku.

Prvobitno je osuđen po optužbama za krivično delo seksualnog odnosa zbog prisilnog vršenja oralnog seksa nad asistentkinjom i filmskom producentkinjom 2006. godine i silovanja trećeg stepena zbog napada na glumicu.

Poništavanje presude je drugi veliki neuspeh organizacije #MeToo u poslednje dve godine, nakon što je Vrhovni sud SAD odbio da sasluša žalbu na odluku suda u Pensilvaniji.

Vajnstinova presuda je trajala više od četiri godine, koju su aktivisti i zagovornici najavili kao prekretnicu, ali su je isto tako brzo secirali njegovi advokati, a kasnije i Apelacioni sud kada je saslušao argumente o ovom pitanju u februaru, prenosi Dejli Mejl.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike