Podignuta optužnica protiv Tonija Cetinskog: Da li mu preti do osam godina zatvora?

21.03.2024

16:08

0

Pevač se oglasio za 24sedam

Podignuta optužnica protiv Tonija Cetinskog: Da li mu preti do osam godina zatvora?
Toni Cetinski - Copyright ATAImages/ A.A.

Uskok (Specijalno tužilaštvo Hrvatske za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala) podiglo je optužnicu protiv pevača Tonija Cetinskog zato što je, prema navodima, utvrđeno da je koristio lažnu potvrdu o vakcinaciju protiv koronavirusa.

Tužilaštvo je objavilo dokumente u kojima je zamenik tužioca Vjekoslav Saulić Županijskom sudu u Zagrebu 28. decembra 2023. navodno poslao optužnicu protiv 18 osoba, a na toj listi navodno našao se i Cetinski.

U toj, novoj optužnici, okrivljenima se stavlja na teret da su izdvojili novac da bi dobili lažne potvrde o vakciniaciji protiv kovida, i tako stekli pravo na digitalnu EU kovid propusnicu.

ATAImages/Milan Maričić
Toni Cetinski

 

Posredniku Ivanu Dželaliji, okrivljeni su navodno dali novac kako bi medicinska sestra Petra Rumihi, koja je tada radila u domu zdravlja Zagreb-Zapad, navodno upisala podatak da su okrivljeni vakcinisani, što navodno nije istina. Petra je navodno bila ovlašćena za pristup i unos podataka u informacioni sistem Ministarstva zdravstva.

Posrednik, prema optužnici, navodno je dobijao razne sume novca za tu nezakonitu uslugu, pa su neki okrivljeni plaćali iznos od 100 evra, neki 200, a pojedini i čak 265 evra.

Okrivljeni su se branili na razne načine. Navodi se i kako su jedni negirali da su izvršili ovo delo, drugi su odmah priznali, ali ima i onih koji su prigovarali zbog toga što su morali stalno da plaćaju skupe testove da nisu pozitivni kako ih poslodavac ne bi vratio kući ili kako ne bi platio kaznu, odnosno dobio optužnicu za širenje zaraze.

Printscreen „U svom filmu", HRT
Toni Cetinski

 

Navodi se da je optužnica protiv pomenutih u zagrebački Županijski sud poslata uoči dočeka 2024, ali većini okrivljenih dostavljena je u proteklom periodu.

U članku za koje se terete okrivljeni piše:

- Ko službenoj ili odgovornoj osobi ponudi, da ili obeća mito da unutar ili izvan granica svog ovlašćenja obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smela obaviti, ili da ne obavi službenu ili drugu radnju koju bi morala obaviti, ili ko posreduje pri takvom podmićivanju službene ili odgovorne osobe, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina - navodi se u dopisu, piše hrvatski portal "Imperijal" i dodaje da u optužnici piše da je pevač odlikovan Redom Danice hrvatske, da je neosuđivan, te da se protiv njega ne vodi nikakav drugi postupak.

Ipak, nije objavljeno kako se Toni branio od krivičnog dela za koje se tereti.

Portal 24sedam stupio je u kontakt sa Tonijem Cetinskim, koji nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje ove navode.

- Stara vest - napisao nam je Toni u poruci.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike