Ceci preti gašenje Jutjuba? Oglasio se direktor Konekt netvorka: Njen tim štiti Futu, bili su nemilosrdni prema Karleuši

09.02.2024

13:26

0

Spor sa Milijem otišao je predaleko

Ceci preti gašenje Jutjuba? Oglasio se direktor Konekt netvorka: Njen tim štiti Futu, bili su nemilosrdni prema Karleuši
Ceca Ražnatović, Jelena Karleuša i Aleksandar Radulović Futa - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Sudski spor između Cece Ražnatović i Aleksandra Milića Milija ima mnogo veću dubinu od onoga što se činilo, pa je tako u sve sada umešana ponovo Jelena Karleuša, ali i Aleksandar Radulović Futa, koji je zaslužan za gašenje Jutjub kanala JK.

Ceca i Mili sude se oko prava na fonograme njenih albuma, a nakon što se oglasio kompozitorov advokat Milan Jakšić rekavši da spor nije gotov, čitavu situaciju objasnio je još jedan čovek ispred kompanije Connect Network koja se bavi zaštitom autorskih prava. 

- Grubo su povređena prava ne samo mojih klijenata već i osam drugih autora koji su stvorili tu karijeru, kao što su Doca Ivanković (četiri albuma), Ljiljana Jorgovanović i mnogi drugi - rekao je advokat Jakšić, dok Vladimir Marić iz Connect Networka koja zastupa porodicu pokojnog Ivankovića kaže da za nepoštovanje zakona može krivično da se odgovara.

ATAImages/Antonio Ahel
Ceca Ražnatović i Aleksandar Milić Mili

Oni, inače, štite prava više od 100 kompozitora (među kojima je i Aleksandar Milić), kao i više od  90.000 autorskih dela.

- Svetlana na svom Jutjub kanalu ima podignute koncerte, uživo izvođenja, novogodišnje programe i sve što nema veze sa prvim snimkom (fonogram) naših klijenata, na primer Milija, a za tako nešto joj treba autorska dozvola istog, koju ona ne poseduje. Znači bespravno je podigla sadržaj, monetizovala ga... Pravno "interaktivno čini delo dostupnim" i tako vrši niz povreda autorskih prava, član 17 ZASP. Usput nisu zaobišli ni KZ 198, 199 Krivični zakon, pa je tako gospodin Mili mogao i krivičnu tužbu da podnese. Član 199 Krivičnog zakona kaže "ko neovlašćeno objavi, snimi, umnoži ili na drugi način javno saopšti u celini ili delimično autorsko delo, interpretaciju, fonogram, videogram, emisiju, računarski program ili bazu podataka kazniće se zatvorom do tri godine". U stavu 2. ovog člana navodi se "ako je delo iz st.1 i 2 ovog člana učinjeno u nameri pribavljanja imovinske koristi za sebe ili drugog učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina - naveo je direktor firme Connect network za Kurir.

Marić se onda osvrnuo i na druge činjenice, te pomenuo Futu i Karleušu.

ATAImages/M.M.
Jelena Karleuša i Aleksandar Radulović Futa

- Autori mogu oboriti Svetlanin Jutjub kanal jer vlasništvo nad fonogramima nije njeno, pričam u ime naših autora, nego je vlasništvo PGP i ostalih izdavačkih kuća, ali nam to nije bila namera i nismo radikalizovali slučaj. Ipak bi bilo sramota da jedna od najvećih balkanskih zvezda nema svoj Jutjub kanal. Njen tim štiti i Aleksandra Radulovića Futu i bili su nemilosrdni prema Jeleni Karleuši. Za razliku od njih nama je poslednja opcija digitalna opomena, narodski rečeno rušenje kanala. Ali svako ima svoju politiku poslovanja - zaključio je Marić koji su još mogući potezi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike