U finale Evrosonga svake godine prolazi ovih pet zemalja: Samo jedan razlog je ključan

10.05.2022

11:25

0

Nije u pitanju ni kvalitet, a ni zbor pesme

U finale Evrosonga svake godine prolazi ovih pet zemalja: Samo jedan razlog je ključan
profimedia-0661952922 - Copyright Profimedia

Prestižno muzičko takmičenje za „Pesmu Evrovizije“ ove godine se odigrava u Torinu, kada će snage odmeriti 40 zemalja. 

Večeras, 10. maja, u Torinu počinje prvo polufinalno veče Evrosonga u kome će se 17 zemalja boriti za veliko subotnje finale, a u četvrtak će još 18 njih pokušati da se izbori za veliku završnicu, a među njima je i srpska predstavnica Ana Đurić Konstrakta.

Profimedia
Konstrakta

 

Po deset zemalja će u utorak i četvrtak proći u finale, gde će ih čekati pet zemalja koje ne učestvuju u polufinalnim večerima, nego svake godine direktno upadaju u finale najvećeg muzičkog takmičenja na svetu.

Naime, Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija  su zemlje koje se uvek nalaze u finalu evrovizijskog takmičenja. Takav ishod nije zbog publike ili kvaliteta pesme, nego zbog pravila takmičenja.

Instagram screenshot / eurovisionserbia_official
Evrosong

 

Španija, Francuska, Velika Britanija, Nemačka i Italija nazivaju se zemljama Big Five (Velika petorka) i po pravilima su uvek direktno u finalu. Do 2000. godine u ovoj grupi su bile četiri zemlje, a nakon što se Italija vratila na Evroviziju posle pauze od 14 godina, one su najveći finansijski saradnici EBU (Evropske radiodifuzijske unije), koja organizuje takmičenje.

Profimedia ATAImages/Antonio Ahel
Ana Đurić Konstrakta

 

Possetimo, u finalu se uvek nalazi i šesta zemlja, domaćin, a ove godine je to Italija, s obzirom na to da joj je grupa Maneskin donela pobedu, a ona se već inače nalazi među zemljama Velike petorke.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike