Anđelini izdat stan u kom je Baskijat proveo poslednje godine života: Evo gde, za koje pare i šta na to kažu prijatelji pokojnog umetnika!

20.01.2024

23:20

0

Po ulasku, obećala je kako će maksimalno ispoštovati ovaj prostor i sve ono što isti sa sobom nosi...

Anđelini izdat stan u kom je Baskijat proveo poslednje godine života: Evo gde, za koje pare i šta na to kažu prijatelji pokojnog umetnika!
Anđelina Džoli - Copyright Profimedia

Anđelini Džoli izdat je stan u kom je Žan-Mišel Baskijat proveo svojih poslednjih pet godina života na Menhetnu, u kraju Noho (57 Great Jones Street), a ona je pod krovom istog nedavno izbacila svoj prvi modni i eco-conscious brend, „Atelje Džoli". Dok se komadi iz njene kolaborativne kolekcije prodaju, evo za koliko je glumici ovaj „ćošak" stanjio novčanik i šta kažu prijatelji pokojnog umetnika - kako je uredila prostor?

„Sve dok nije neka brza hrana..."

Reakcije ljudi koji su manje ili više poznavali Baskijata, koji je preminuo u avgustu 1988. godine, od otvaranja „Ateljea" mahom su iste; po njihovom mišljenju niti je ovo kakav omaž jednom od najvažnijih umetnika 20. veka, ali nije ni deo lanca brze hrane, kafić i tome slično.

Vorhol mu je bio gazda

Endi Vorhol, Profimedia
 

Inače, 1970, Endi Vorhol bio je kupio ovaj prostor od 613 kvadratnih metara, s dva sprata, pa ga je Baskijatu izdavao od 1983. do njegove smrti.

Žena koja je živela izvesno vreme sa Žan-Mišelom ranih osamdesetih, Aleksis Adler, istakla je kako „ipak ovako ima nekog smisla, jer je Anđelina isto umetnica, nego da je tu otvoren Mek". Ujedno, prenosi dalje „Ocula", ponadala se da Endži razume koliko je prostor koji joj je iznajmljen važan i da će „valjda nekako da mu oda počast" kad je već tu.

Cena

Što se tiče njenog ulaganja, Džolijeva neće mesečno plaćati kiriju pošto je u pitanju dugoročno iznajmljivanje i to, u ovom slučaju, na osam godina prema rečima Garet Keli i Džona Rouša iz „Meridian Retail Leasing-a". Iako oni potom nisu želeli da otkriju i koliko bi glumicu ovo zadovoljstvo tačno iznosilo na svakih nekoliko nedelja, za prostor je prethodno tražena cifra od 51.000 dolara i to bez dodatnih 9.000 za porez, prenosi „The Art Newspaper".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike