Životna priča najuspešnije jugoslovenske misice je jedna od najtužnijih: Razvodila se, borila se sa depresijom, a onda sebi presudila

30.11.2023

08:30

0

Pričalo se da joj je pobeda umakla iz političkih razloga

Životna priča najuspešnije jugoslovenske misice je jedna od najtužnijih: Razvodila se, borila se sa depresijom, a onda sebi presudila
Copyright Profimedia

Prošlo je 15 godina od smrti najuspešnije misice bivše Jugoslavije, Nikice Marinović. Lepa Dubrovčanka rođena je u skromnoj i konzervativnoj porodici, te nije imala u planu manekensku karijeru. 

Igrom slučaja, te 1966. godine magazin Bazar je preuzeo organizaciju izbora za Mis Jugoslavije, ali glavna urednica nije bila zadovoljna kandidatkinjama. Iz tog razloga odlučila je da putuje širom države i slučajno srela Nikicu, koja je tada bila učenica ekonomske škole. Nekako je uspela da ubedi roditelje da joj dozvole da se takmiči i ova odluka se pokazala kao isprvna jer je brzo osvojila titulu najlepše Jugoslovenke i otputovala u London. 

Profimedia
Nikica Marinović u sredini

Na svetskom takmičenju osvojila je drugo mesto, pa je time i zvanično postala najlepša Evropljanka. Ispred nje se našla Indijka Reita Farija, a Nikica je ponosno ponela lentu prve pratilje. 

Spekulisalo se i da je Indijka pobedili iz politički razloga jer je tokom intervjua rekla da će u slučaju pobede otputovati u Vijetnam i posetiti američku vojsku. S druge strane, Nikica nije želela da zauzima bilo čiju stranu i otvoreno rekla da kao neko ko dolazi iz komunističke zemlje ne podržava rat u Vijetnamu. 

Bilo kako bilo, titula prve pratilje je bio najveći uspeh koji je neka jugoslovenska misica ostvarila. Bez razmišljanja je odbila filmsku karijeru koju joj je ponudio čuveni reditelj Roberto Roselini uz opravdanje da nema talenta za glumu. Umesto toga, ostala je verna modi, te je postala zaštitino lice kolekcija Aleksandra Joksimovića. 

Međutim, lepota joj nije donela sreću u ljubav. Prvi put se udala za reditelja Vuka Vuča i sa njim dobila sina Đorđa, ali su se posle svega nekoliko godina braka rastali. Još jednom se udala za reditelja 1972. godine, ali ovog puta za 14 godina starijeg Zdravka Šotru i sa njim dobila sina Marka. Ipak, već 1980. godine su doneli odlulku o razvodu. 

Promo/Stefan Vacić
Zdravko Šotra

—  Okolina je na mene bila ljubomorna zbog Nikice. Svašta su mi govorili. Teško je, naime, očuvati intimu umetničkog braka i, oni malobrojni koji su uspeli, znači da su ti ljudi imali dovoljno pameti. Ja je nisam imao i zbog toga mi je jako žao — rekao je Šotra jednom prilikom.

Nakon drugog razvoda odlučuje da napusti manekenski poziv i posveti se sinovima. Otvara butik u Beogradu, koji je veoma uspešno vodila. 

Profimedia
Nikica Marinović skroz desno

Međutim, njena popularnost počinje da jenjava, a Nikica se sve manje kretala među ljudima. Kako je poznato, imala je probleme sa depresijom, te je često i posećivala klinike. Posebno joj je teško pao raspad Jugoslavije, pa je i to loše uticalo na njeno već narušeno mentalno zdravlje. Mnoge je šokiralo i saznanje da je 2005. godine došla u Dubrovnik gde je nekada imala mnogo prijatelja, ali se nikome nije javila. 

Posle dugog niza godina ne pojavljivanja u medijima, Nikicino ime ponovo je počelo da se provlači 2008. godine, kada je preminula. Ona je pronađena u svom stanu u Beogradu u 62. godini, a zbog njene istorije bolesti pričalo se da je sebi oduzela život. Ipak, to nikada nije zvanično saopšteno, niti je postojao konkretan dokaz koji bi na to ukazivao. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike