Otkud baš „slon" u „Zašto praviš slona od mene"? Velika tajna hita koji je nastao za samo pet minuta!

20.08.2021

10:19 >> 09:53

0

Autori pesme su je otkrili godinama kasnije od objavljivanja

Otkud baš „slon" u „Zašto praviš slona od mene"? Velika tajna hita koji je nastao za samo pet minuta!
Dino Dvornik - Copyright Dino Dvornik ATAImages/Miloš Rafailović

Dino Dvornik danas bi, 20. avgusta, proslavljao 57. rođendan, a i dalje se prepričavaju razne anegdote u njegovo ime. Jedna od zanimljivijih svakako je ta koja pojašnjava kako je, u stvari, nastala njegova čuvena „Zašto praviš slona od mene”, odnosno otkud baš „slon” u nazivu hita koji se i danas sluša.

Poznata numera nastala je, pričalo se, za svega pet minuta, dok se kuvala kafa! Njeni autori o tome su pričali, međutim, tek godinama kasnije od objavljivanja iste, ’80. U splitskom „Semaforu”, naime, svojevremeno se okupljala ekipa iz sveta muzike i kulture, a među njima, bili su i Dvornik, te Džiboni, koji je napisao tekst za „Zašto praviš slona od mene”.

Pročitajte još:

„E, gde si slone!”

Jednom, pored Džibonija za stolom je sedelo neko mlađe društvo koje nije poznavao i, došao im je jedan prijatelj vičući: „E, gde si slone!”, preneo je jednom prilikom portal „Direktno”. Muzičar se tada trgao, jer mu je ta fraza bila čudna. Nedovoljno korišćena, s obzirom na to da su se inače ljudi „čašćavali” drugim nazivima životinja. Tako neobičnu, svakako ju je zapamtio i, kada su Dinu zatrebali stihovi – Džiboniju je proradila kreativnost.

Pesma je objavljena na Dinovom debitantskom singlu. Na A strani je bila „Zašto praviš slona od mene”, a na B „Ljubav se zove imenom tvojim”. Inače, Dino je svoja prva dela snimao kod muzičkog producenta Nenada Vilovića, koji mu je ustupio studio. U to vreme s njim su u studiju radili i Goran Kralj, te Dragan Lukić Luki i Džiboni.

– Pustio bih ga da sam programira dok bih ja radio u drugoj prostoriji. Vidim ga kroz staklo da skače presrećan i viče mi: „Napravio sam hit”, a ja čujem samo bubanj. Pitam ga: „Kakav ti je to hit, a čujem samo bubanj. Imaš li kakvu melodiju za to?”, a on mi kaže: „Ma, kakva melodija, svaka bi pasovala na ovaj ritam.” Pitam ga ima li kakvu harmoniju, a on će: „Ma, kakva harmonija, sve idu na ovaj ritam, ovo je hit.” Onda sam ga pitao za tekst i rekao je: „Idem odmah nazvati Gibu, pustiću mu taj ritam i on će to napisati za pet minuta.” Tako je Dino shvatao šta je to muzika i šta je hit – ispričao je u jednoj emisiji Vilović.

To je bio početak hita „Zašto praviš slona od mene” iz 1988. godine

Inače, Dvornik i Džiboni su živeli na 100 metara udaljenosti vazdušnom linijom. Džiboni je svojevremeno ispričao da je Dino došao kod njega i dok im je njegova mama Dijana kuvala kafu, oni su „složili” pesmu i melodiju, ali i tekst za „Zašto praviš slona od mene”. Prateće vokale otpevao je još jedan vrsni splitski muzičar, mladi Neno Belan, kasnije frontmen „Đavola”.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike