Futa Karleuši uzeo kanal, od Lukasa bi pare, pa „pere ruke": Neću ja gasiti pevače, to Jutjub radi sam!

27.08.2023

18:50

0

Drama ne jenjava

Futa Karleuši uzeo kanal, od Lukasa bi pare, pa „pere ruke": Neću ja gasiti pevače, to Jutjub radi sam!
Aleksandar Radulović Futa - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Oko Aleksandra Radulovića Fute podigla se ogromna prašina u javnosti pošto je najpre zbog procesa koji je on pokrenuo, a vezanog za autorska prava, Jelena Karleuša ostala bez Jutjub kanala tik pred objavljivanje albuma „Alfa". Ubrzo, kompozitor se bio obrušio i na Acu Lukasa, tvrdeći da mu on duguje izvesni novac

Tada, branio se time kako „on nije varao pevače i da samo želi da sudskim putem vrati svoja autorska prava." Sada, uključivši se telefonskim putem u „Premijeru - Vikend specijal", uspeo je „igru da podigne na viši nivo" istakavši kako nije on taj koji će bilo koga „ugasiti", već da Jutjub platforma to sve sama radi. 

Aca Lukas, ATAImages/ M.S.
 

- Jedan sam od prvih koji je pokrenuo priču. Tražili smo nadoknadu na osnovu tih pesama koje je neko prvi put snimio. To se zove pravo prvog izvođenja. Svaki drugi snimak, kaver i slično... Mora da se traži saglasnost za snimanje. Jutjub traži saglasnost pevaču, izdavaču, kompozitoru, kako bi to stavio na svoj kanal - počeo je Futa u pomenutoj emisiji koji, kao vlasnik tih prava, potržuje ponovnu saglasnost od pevača za izvođenje tih pesma koje su već snimili. 

To dalje znači da pevači u stvari iznova moraju da dobiju njegovu saglasnost ako žele da neku numeru postave bilo gde.

- Nije Futa taj koji će gasiti pevače. To sada radi Jutjub sam. I nije u pitanju samo Jutjub, nego sve platforma. Svaki pevač mora da odgovara za ono što se nalazi na njegovom kanalu i da li je on dobio pravo da to postavi. Oni sve naplaćuju fonogramski. Tu nema autora i autorskioh honorara. Oni tu nisu prisutni u toj monetizaciji svega što je na tom kanalu - kazao je onda on, dodajući kako je, na primer, Ceca Ražnatović jedna od pevačica s kojom već godinama nema problema jer su uspeli da naprave dogovor i da se sve ispoštuje po zakonu. 

Podsetimo, Futa je angažovao tim pravnika koji je pokrenuo proceduru kako bi se naplatila sva ponovna korišćenja autorskih prava koja pripadaju njegovoj pokojnoj supruzi Marini Tucaković i njemu. Ovo je rezultiralo gašenjem kanala mnogim izvođačima, ali se zbog nestanka Jeleninog javnost najviše uzburkala. Pevačici nimalo nije bilo svejedno, pale su i teške reči, a on je tada za medije dramu prokomentarisao rekavši:

- ...Kad se jednom ugasi, potrebno je dobiti ponovo dozvolu od svih autora. To je nemoguće. Može da otvori novi.

Jelena Karleuša, 24sedam/Goran Sivački
 

Sa druge strane, s Lukasom je ušao u tek ozbiljan „meč", toliko da je pevač progovorio i o Futinim „malverzacijama i rupama u radu"

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike