Svedok iz RTS-a se oglasio o navodima da je Memedović udario pesnicom o zid: Nezakonitim kodeksom UO je oterao zaštitno lice naše kuće

12.07.2023

20:33

2

Tvrde da se to nije dogodilo

Svedok iz RTS-a se oglasio o navodima da je Memedović udario pesnicom o zid: Nezakonitim kodeksom UO je oterao zaštitno lice naše kuće
Jovan Memedović - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Voditelj Jovan Memedović dao je otkaz na Javnom servisu Srbije posle punih 36 godina rada, a potom je odjeknula i vest da se verbalno sukobio sa predsednikom UO RTS-a Branislavom Klanščekom i da je tom prilikom udario pesnicom o zid.

Klansček je o saopštenju Javnog servisa rekao da je reč o neprofesionalnoj manipulaciji, koje ima cilj da okrivi Upravni odbor zbog otkaza koji je Memedović dobrovoljno dao, jer se našao u sukobu interesa.

RTS se sada i oglasio povodom tih tvrdnji o kojima bruji javnost, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti, zajedno sa izjavom zaposlenog svedoka koji je prisustvovao događaju, što detaljnije možete pročitati u nastavku teksta.

RTS/Printscreen
Jovan Memedović

"Memedović nije udario pesnicom o zid"

Prvo da utvrdimo dve činjenice. Nije tačna tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Jovan Memedović bio u sukobu interesa, jer je u skladu sa pravilima o zaštiti konkurencije imao saglasnost generalnog direktora da radi kviz „Potera“. Nije tačna ni tvrdnja predsednika Upravnog odbora da je Memedović udario pesnicom o zid u toku razgovora sa njim.

A sada o famoznom Etičkom kodeksu. Radio-televizija Srbije 18. maja uputila je Regulatornom telu za elektronske medije zahtev da preduzme mere kako bi se ili izmenile odredbe Etičkog kodeksa koji je doneo Upravni odbor ili ceo Kodeks stavio van snage, jer nije u skladu ni sa Ustavom ni sa zakonima Srbije.

Zbog tog Kodeksa Jovan Memedović morao je da napusti RTS posle 36 godina rada. Svojim nezakonitim Kodeksom UO je oterao iz RTS-a Memedovića, čoveka koji je zaštitno lice naše kuće. Po Poslovniku o radu Upravnog odbora Pravna služba i generalni sekretar RTS-a sa pravnog stanovišta o aktima koje UO donosi daju izjavu o usaglašenosti svakog akta/odluke sa zakonom, drugim propisima i opštim i pojedinačnim aktima JMU RTS. Upravni odbor ne samo da nije razmatrao Etički kodeks koji su napisale stručne službe, nego je i odbacio sva njihova upozorenja da svojim Kodeksom krši zakone i Ustav.

- Nikom nije dopušteno da društvene mreže ili blogove koristi za iskazivanje sopstvenih mišljenja i stavova koji bi štetili ugledu RTS-a ili izazvali pitanja o njihovoj nezavisnosti i nepristrasnosti - zahteva Upravni odbor u svom nametnutom Etičkom kodeksu u članu 10 stavu 5, suprotno članu 49 Zakona o javnom informisanju i medijima i suprotno novinarskom kodeksu. Nečuveno je što je Upravni odbor sam sebe izuzeo iz primene Etičkog kodeksa, pa stoga za njih ne važi pravilo o sukobu interesa. Na njih se ne odnosi ni član 10 koji između ostalog kaže da se mora poštovati kultura i zakonitost javnog nastupa i ne smeju iznositi podaci o poslovanju, niti davati izjave koje bi mogle štetiti ugledu RTS-a, a sve što pojedini članovi Upravnog odbora svakodnevno rade.

I da, ne radi se ovde samo o Jovanu Memedoviću, nego i o budućnosti RTS-a kojem je nametnuto da posluje po aktima koji nisu u skladu sa Ustavom, Zakonom i Kodeksom novinara Srbije - prenosi Kurir, izjavu zaposlenog svedoka na Javnom servisu.

ATAImages/Antonio Ahel
Jovan Memedović

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike