Drugo polufinalno veče Evrovizije 2023: Čak troje Srba u finalu!

11.05.2023

23:14

0

Pored Luka Bleka, predstavnici Slovenije i Austrije su takođe srpskog porekla

Drugo polufinalno veče Evrovizije 2023: Čak troje Srba u finalu!
Evrovizija - Copyright Printscreen Youtube/Eurovision Song Contest

Najveće muzičko takmičenje, "Evrovizija", otvoreno je u utorak na velikoj sceni u Liverpulu, a deset zemalja plasiralo se u veliko finale, koje će se održati u subotu 13. maja. Među deset najboljih našao se i predstavnik Srbije, Luk Blek, sa pesmom "Samo mi se spava".

Večeras se održalo drugo polufinalno veče "Evrovizije". Nastupali su predstavnici 16 zemalja, a deset najboljih po glasovima publike plasiralo se u finale, nakon čega je spisak finalista upotpunjen.

UŽIVO

Ovo su finalisti!

23:00 Ovih 10 zemalja će ponovo nastupiti u subotu!

U finale su se plasirale Albanija, Kipar, Estonija, Belgija, Austrija, Litvanija, Poljska, Australija, Jermenija i Slovenija!

22:58 Najvećim aplauzom pozdravljena predstavnica Velike Britanije

22:55 Ukrajinski predstavnici imaju snažnu poruku

Večeras je prikazan samo deo njihovog nastupa, koji ćete u celosti moći da vidite u subotu, 13. maja, pod rednim brojem 19.

22:53 Predstavnica Španije je več u finalu

U subotu tokom velikog finala Španiju će predstaviti mlada Blanka, kontroverznom numerom "EAEA", koja ima prizvuke etno zvuka. Večeras je Evropi predstavljen samo deo njenog performansa.

22:49 Mališani nas vode kroz Evroviziju iza kulisa

U njihovom gradu se prvi put održava ovo prestižno muzičko takmičenje. Proveli su nas kroz Arenu dok je bila prazna i pokazali kako izgledaju probe svih izvođača, u čemu su posebno uživali.

22:46 Sećanje na zaboravljene evrovizijske nastupe

22:40 Dreg kraljice zapalile velelepnu scenu!

Atmosfera u Areni se usijala kada su njih tri izašle na scenu i dobro poznatim taktovima prisutne, ali i publiku širom Evrope, bacili u trans!

Njihov nastup šalje snažnu poruku, da svako ima pravo na svoje opredeljenje, ma kakvo ono bilo, a performans obiluje vedrom energijom, jarkim bojama i ljubavlju.

22:38 Glasanje zatvoreno!

Počelo je odbrojavanje, a nakon deset sekundi, voditeljke su saopštile da je glasanju došao kraj!

Printscreeen Youtube/Eurovision Song Contest
 

22:28 Specijalni nastup u revijalnom delu

Pevačica iz Ukrajine je milionski auditorijum zabavljala dok je trejalo glasanje, a na sceni joj se pridružio i reper, kao i 14-godišnja Ukrajinka. Na led ekranima iza njih su se pojavili portreti istaknutih muzičara iz Ukrajine.

22:24  Rekapitulacija nastupa!

Podsećanje na svih 16 nastupa zemalja učesnica druge polufinalne večeri Evrovizije 2023. 

22:23 POČELO GLASANJE

Voditeljski trio otvorio glasanje!

Printscreen YouTube/Eurovision Song Contest
Počelo glasanje

22:22 Promene u glasanju

Zemlje prvog poluginala ne mogu da glasaju, u drugom polufinalu! Više se informišite na zvaničnom sajtu Evrovizije.

22:17 Bina se transformisala u pistu

Predstavnik Australije se automobilom dovezao na scenu, i prvim taktovima digao publiku na noge. On je ujedno i poslednji pevač koji je nastupio u takmičarskom delu.

22:13 Litvanka je već jednom odnela pobedu

Monika je 2007. godine pobedila na dečijoj Evroviziji, a i 2015. godine je okušala sreću na evrovizijskoj sceni, što je sad ponovila. Bila je i ostala uporna u nameri da osvoji Evropu.

22:09 Albanka nastupila sa celom porodicom

Albanija je porodično nastupila, a sa sobom nisu poveli psa, jer po promisanim pravilima životinje ne mogu da nastupaju. Orijentalnim zvukom atmosferu u Areni je usijala!

Profimedia
Albanska predstavnica

22:04 Još jedna Srpkinja je na sceni

Teodora Špirić poreklom je iz Srbije, a rođena je u Beču! Učestvovala je na srpskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije, a sa koleginicom Selenom povezao ju je san da uspe u muzičkoj karijeri.

Njih dve u drugom polufinalu važe za glavne favorite, a njihova pesma govori o duhu koji je ušao u spisateljice i omogućio im da pišu.

22:00 Publika ravnodušna na predstavnike San Marina

San im je da sarađuju sa Stingom, a svojim nastupom mnoge su podsetili na osamdesete godine. Posebnu pažnju privukao je pevačev kez, koji nije skidao sa lica, kao i svetlucavo odelo.

21:59 Odlična energija u grin rumu

Voditeljka Ališa najavila predstojeće nastupe, a na redu je San Marino!

21:53 Predstavnica Gruzije na sceni u stilu grčke boginje

Ova malda dama je odrasla u glavnom gradu Gruzije, a pobedila je u tamošnjem muzičkom takmičenju "Vojs". Pesmom "Echo" govori da se treba slušati svoj unutrašnnji glas, odnosno da se treba voditi sopstvenim instinktom.

21:49 Rok predstavnik Slovenije je poreklom iz Srbije

Frontmen benda "Joker Out", Bojan Cvjetićanin, energično je predstavio Sloveniju. Njegova pesma je namenjena onima koji nisu opčinjeni površnim stvarima. 

Inače, momci iz ovog benda su se iskreno radovali kada je Luk Blek prošao u finale, a snimak je postao viralan.

21:45 Poljakinja zapalila masu

Manekenka i pevačica iz Poljske, Blanka, svojim raskošnim telentom pleni, a započela je karijeru u klubu gde i Lejdi Gaga. Vrelim stajlingom i vrcavom energijom usijala je atmosferu, a pesmom "Solo" govori o toksičnoj vezi i šalje poruku da je ponekad bolje biti sam, nego u bilo kakvoj vezi.

21:40 Grk je najmlađi takmičar ove godine

Najmlađi predstavnik na Evroviziji, talentovani pijanista i gitarista Viktor, poreklom je iz Grčke. Na njegov stil uticao je Ed Širan, na kog je i podsetio svojim izvođenjem pesme "What they say"!

Pesma govori o borbi sa depresijom, a napisao ju je kada je imao 14 godina, zbog čega je posebno vezan za nju.

21:37 "Moćnom" pesmom nastupa Island

Pesma govori o otvorenoj borbi pevačice sa anksioznošću, sa kojom se bori, kako u privatnom životu, tako i na sceni. Međutim, to se ne može zaključiti po njenom performansu koji pleni.

Dilja je uspela da prevaziđe anksioznost i dokazala da snagom volje može sve da postigne, što je publika pozdravila ovacijama!

21:32 Vremenske nepogode na sceni

Pod rednim brojem šest, Evropi se predstavio Kipar sa pesmom "Break a broken heart"! Ono što je posebno interesantno za njihovog predstavnika, jeste da je ranije na klaviru obradio pobedničku pesmu Marije Šerifović, "Molitva".

Scenografija oduševljava podjednako kao i njegov raskošni glas, a na bini se smenjuju vatra i voda! Pesma govori o osobi koju je povredila voljena osoba!

21:29 Ališa podsetila na izmene u glasanju

Voditeljka objasnila da ove godine sve zemlje mogu da glasaju, a ne samo zemlje koje se takmiče. Ališa upozorila sve da postoje aplikacije preko kojih se glasa, te da se to odavno ne radi papirićima.

Printscreen Youtube/ Eurovision Song Contest
Ališa

20:24 Belgijanac već ima iskustva sa Evrovizijskom scenom

Gustav treći put nastupa na Evroviziji! Ranije je nastupao kao prateći vokal, a njegova pesma govori o slobodi koju osećamo kada smo svoji.

Svojim ekstravagantnim stajlingom, performansom i energijom pobrao je simpatije publike u Areni.

21:19 Posle Rumunije nastupa Estonija

Estonka se već takmičila u tamošnjem Idolu, a bavi se i boksom! Želi da nastupi iskreno, a trebalo joj je vremena da počne da veruje u kompoziciju sa kojom je nastupila!

20:15 Todor iz Rumunije iznenadio tekstom pesme

Njegova pesma govori o strasti i burnim noćima sa devojkama, a posebnu pažnju privukao je svojim stajlingom i nesvakidašnjim scenskim nastupom. 

Rote odelo, raskopčani sako i čizme, na sceni koja je pretvorena u živu lavu, iznenadile su sve.

20:13 Živa vatra - oduševila milionski auditorijum!

Brinet je oduševila publiku koja ju je pozdravila gromoglasnim aplauzom!

20:10 Jermenka je na sceni!

Mlada umetnica peva od svoje četvrte, a pisanjem tekstova se bavi od 15. godine. Sama je napisala pesmu, koja govori o ljubavi, koju još nije upoznala. Kompozicija nosi snažnu poruku i ukazuje publici da treba da izgleda dobro, iako se ponekad ne oseća tako.

20:07 Danac probio led

Mladi predstavnik Dankse, Reiley, kao mali svirao je klavir, a večeras ima tu čast da prvi nastupi na velelepnoj evrovizijskoj sceni i odbrani boje svoje zemlje.

21:06 Zvanično počinje takmičarski deo

Vodteljke najavile predstavnika Danske, koji otvara drugo polufinalno veče!

21:03 Voditeljke podsetile milione na prvo polufinale

Voditeljski trio se prisetio prošlogodišnjeg pobednika, Ukrajine, i objasnio zbog čega je ovogodišnji moto Evrovizije "Ujedinjeni muzikom"!

21:00 Počeo spektakl uživo iz Liverpula!

Drugo spektakularno polufinalno veče Evrovizije je i zvanično počelo!

20:55 Kako izgledaju večerašnji takmičari

Dugo polufinalno veče "Evrovizije 2023" samo što nije počelo. Šesnaest zemalja se bori za prolaz u finale, a kako izgledaju svi takmičari, pogledajte u videu koji sledi.

20:45 Brojimo sitno

Ostalo je tačno 15 minuta do početka druge polufinalne večeri Evrovizije u Liverpulu!

20:40 Ko je Srbin koji predstavlja Sloveniju

Sloveniju ove godine predstavlja grupa "Joker Out", pesmom "Carpe Diem". Pevač benda, Bojan Cvjetićanin, našeg je porekla, odnosno oba roditelja su mu Srbi i tečno govori naš jezik. Grupi su u poslednjim nedeljama drastično skočile šanse po prognozama na kladionicama.

Sa pretposlednjeg mesta bend se tako vinuo na sredinu lestvice, a za večeras im predviđaju peto mesto u polufinalu.

AP Photo/Martin Meissner
Slovenija - Bojan Cvjetićanin

20:35 Kladionice se usijale

Predstavnica Austrije, Todora Špirić, koja je inače poreklom iz Srbije, pred milionima gledalaca izvešće kompoziciju "Who The Hell Is Edgar?", koju izvodi u duetu sa koleginicom Selenom.

One su trenutno glavni favoriti za prolazak u veliko finale, a odmah za njima su Australija, Jermenija, Kipar i Slovenija.

Printscreen/eurovisionworld.com
Evrovizijske kladionice za drugo polufinale

20:30 Fanovi su nestrpljivi

Tokom dana i večeri, brojni fanovi Evrovizije i izvođača, okupili su se ispred Arene u Liverpulu, u kojoj se večeras nastavlja veliko muzičko takmičenje.

20:20 One će nas voditi kroz spektakl

Kao i tokom prve polufinalne večeri, program će voditi isti voditeljski trio, koji čine tri prelepe dame. One će prve pozdraviti publiku širom Evrope sa velike scene u Liverpulu.

One su Hana Vedingam, britanska pevačica i glumica, najpoznatija po ulozi Rebeke Velton u seriji "Ted Lasso", kao i britanska kantautorka, manekenka i članica žirija takmičenja "Britanija ima talenat" Ališa Dikson i ukrajinska pevačica Džulija Sanina.

Profimedia
 

Ko večeras nastupa

Od ove godine u polufinalnim večerima glasa isključivo publika, a osim država koje se takmiče u prvom polufinalu, večeras će glasati i gledaoci iz Velike Britanije, Španije i Ukrajine. Pošto se Srbija ne takmiči u ovom polufinalu, naši gledaoci nisu u mogućnosti da pošalju svoje glasove. To će ponovo moći da učine u finalu.

1. Danska - Reiley - Breaking my heart

2. Jermenija - Brunette - Future lover

3. Rumunija - Theodor Andrei - D.G.T. (Off and on)

4. Estonija - Alika - Bridges

5. Belgija - Gustaph - Because of you

6. Kipar - Andrew Lambrou - Break a broken heart

7. Island - Dilja - Power

8. Grčka - Victor Vernicos - What they say

9. Poljska - Blanka - Solo

10. Slovenija - Joker Out - Carpe diem

11. Gruzija - Iru - Echo

12. San Marino - Piqued Jacks - Like an animal

13. Austrija - Teya & Selena - Who the hell is edgar?

14. Albanija - Albina & Familja Kelmendi - Duje

15. Litvanija - Monika Linyte - Stay

16. Australija - Voyager - Promise

Nastupiće i predstavnici zemalja koje su se direktno plasirale u finale.

17. Španija - Blanca Paloma - EAEA

18. Ukrajina - Tvorchi - Heart of steel

19. Velika Britanija - Mae Muler - I wrote a song

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike