Tajna čuvene pesme „D-mol“ Đorđa Balaševića: Nastala je u trenucima velike čežnje

12.05.2023

00:31

0

Kantautor je govorio da je on prikriveni depresivac

Tajna čuvene pesme „D-mol“ Đorđa Balaševića: Nastala je u trenucima velike čežnje
Đorđe Balašević - Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Čuveni kantautor Đorđe Balašević pesme je počeo da piše još u osnovnoj školi, bio je veliki sanjar, maštao je da postane fudbaler, a onda je njegova karijera otišla u potpuno drugom smeru. 

Inspiraciju za pisanje pesama je tražio u svojoj voljenoj supruzi Oliveri, a gotovo svaka koju je napisao za svoje prijatelje i kolege krije istinu o raznim životnim pričama, ljubavi i o osećanjima. Jedan od njegovih najvećih hitova jeste numera „D-mol“, a malo ko zna pozadinu iste. 

Đorđe Balašević, Antonio Ahel/ATAImages
Đorđe Balašević

 

Kako je nastala pesma „D-mol“ 

- Ja sam prikriveni depresivac. Jednom sam rekao: „danas sam ruski naštiman“ – izraz koji se danas retko koristi, a opisuje tužno i čežnjivo raspoloženje – „danas sam u nekom molu, ali ne u g, vec u tamnoplavom d-molu“. To se dešava u nekim trenucima čežnje za nekom osobom koja u tom trenutku uopšte ne mora da bude daleko - kazao je on svojevremeno i dodao: 

Đorđe Balašević Promo/Željka Dimić
Đorđe Balašević

- Mojoj ženi Olji rekao sam: „Ne moram da odem u Australiju pa da odande čeznem za tobom. To može da se desi i kada si ti na pijaci, a nekad se dešava dok samo spavaš.“ Dakle, „D-mol“ je pesma o čežnji i iako se ta reč nigde ne pominje u pesmi, na koncertima se odmah jave svi čežnjivi u publici.“ rekao je jednom prilikom Đorđe Balašević, prenosi sajt bašasevic.in.rs. 

Podsetimo, Đorđe Balašević je preminuo 19. februara 2021. godine, a ispraćaj na večni počinak Panonskog mornara, obavljen je dva dana kasnije, u najužem krugu porodice, daleko od očiju javnosti na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike