Albino o vršnjačkom nasilju i prihvatanju sebe: Počeo sam da se šalim na svoj račun

23.04.2023

14:55

0

Albinizam najpre utiče na vid čoveka

Albino o vršnjačkom nasilju i prihvatanju sebe: Počeo sam da se šalim na svoj račun
Albino - Copyright ATAImages/ M.S.

Stjepan Jelica, poznatiji pod umetničkim imenom Albino je bosanskohercegovački producent i muzičar koji je rođen sa albinizmom. Drugačiji je od drugih, ali tu svoju jedinstvenost je pretvorio u umetnost. 

Međutim, na početku nije sve bilo tako lako, i Albino mnogo toga nije razumeo. Nailazio je na provokacije, a vremenom je i sam počeo da se šali na svoj način, te je tako prevazišao sve poteškoće. Kako kaže, prvi simptomi kada je shvatio da se razlikuje od drugih, jeste problem sa vidom, budući da albinizam upravo utiče na to:

24sedam/Ivan Mitić
Albino

- Ne mogu da se setim konkretno kako sam saznao za termin albinizam. Nisam preterano ni istraživao. Najviše me "kočio" problem sa vidom. Sećam se, prvu lektiru kada sam dobio, ni meni nije bilo jasno zašto ja to ne mogu da pročitam. Trebalo mi vremena da drugima objasnim da jednostavno ne mogu lepo da vidim, a ne da ne želim. Roditelji su to znali, ali kao da su mi dali do znanja da mi ne treba pomoć.

Kako kaže, vršnjačko nasilje je bilo prisutno uvek, ali danas je to mnogo izraženije nego ranije. 

- Svakako da stojim iza toga da je to odvratno, ali u današnjem svetu to se i te kako dešava. Neću da krijem, i u mom detinjstvu je bilo svakakvih situacija. Možda i nije do fizičkog nasilja koliko je do psihičkog. Svi su povučeni i usamljeni, još više nego ranije. Detinjstvo sam proveo napolju, provodio sam vreme sa ljudima. Barem je na neki način moje odrastanje bilo zdravije, ukoliko poredimo sa današnjim - rekao je reper, pa otkrio kako je uspeo da se izbori sa situacijom u kojoj se on našao:

24sedam/Ivan Mitić
Albino

- Počeo da se šalim na svoj račun, i upravo tada je to svima postalo čudno. Kada neku šalu kažem pre njih, onda se zbune i ne znaju šta dalje da ti kažu kada vide da te to ne remeti. Doduše, mene je u nekim situacijama to zaista i remetilo, ali posle nekog vreme je prestalo. Najbitnije je prihvatiti sebe i da razumeš da to nisu nedostaci. U mnogim slučajevima se upravo takva situacija može okrenuti u sopstvenu korist - rekao je Albino, prenosi Kurir. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike