Kanje Vest ponovo na tapetu: U njegovoj privatnoj školi drže decu pod ključem i samo im ovo daju da jedu?! Drama! (FOTO)

09.04.2023

07:59

0

Prema tužbi - čišćenje je zabranjeno i učenici imaju jedan obrok u danu

Kanje Vest ponovo na tapetu: U njegovoj privatnoj školi drže decu pod ključem i samo im ovo daju da jedu?! Drama! (FOTO)
Kanje Vest - Copyright Profimedia

Reper, dizajner i, svakako, skandal majstor Kanje Vest, protekle godine otvorio je privatnu hrišćansku školu i dao joj ime svoje pokojne majke. Akademija „Donda" onda je, prenosili su tamošnji mediji, tražila od roditelja da potpišu ugovor o tajnosti kako bi tačna lokacija ustanove koja se nalazi u Simi Valiju (Kalifornija) ostala nepoznata za javnost. Po glavi učenika košta 15.000 dolara, a svakom od njih Vest je sam dizajnirao uniformu sa crnim „Balensijaga" košuljama.

Osmišljena je za decu predškolskog uzrasta, pa sve do dvanaestog razreda, ali krajem proteklog oktobra, prema podacima dostupnim onlajn, naglo su svima bila zatvorena „Dondina" vrata usled drame kroz koju je Kanje prolazio zbog antisemitskih komentara. „Pad" je, međutim, trajao nekoliko sati, da bi sada „porastao" u ozbiljnu tužbu - zbog kršenja zdravstvenih i bezbednosnih pravila.

Prijavljeno je, naime, kako su tamo usluge čišćenja zabranjene, jer „Kanje Vest ne veruje u sredstva s hemikalijama". Sva vrata zaključavaju se sa spoljne strane, te su zato svi unutra gotovo zarobljeni po čitav dan. Učenici, prema tružbi, dobijaju jedan obrok dnevno i to, konkretno, suši. Par učitelja koji su radili tamo istakli su kako su otpušteni jer su se žalili na uslove u kojima mladi borave, smatrajući da su u opasnosti. Nepravedno dobijeni otkaz bio je samo šlag na torti, po njihovom mišljenju, da u ovu ustanovu upere prstom na ovakav način.

Ozloglašena „Donda" akademija u Kaliforniji, Profimedia
 

Takođe, prema daljim navodima, lekovi nisu skladišteni na pravilan način, a dežurne medicinske sestre - nigde na vidiku.

Advokat predavača iz „Donde", Ron Zambrano, u svom saopštenju je istakao:

- Kanje Vest loše vodi ovu školu, jednako koliko je i loš u rešavanju svojih privatnih problema.

- „Animira" okruženje koje nije bezbedno, niti legalno i morao bi konačno da shvati da je genije u samo muzici. Nikako u školskoj upravi - naglasio je on, prenosi „Mirror", dok se iz tužbe takođe saznaje i kako u Akademiji nema stolica i stolova, već učenici i ručaju sedeći po podu.

Ludo okruženje, još luđa pravila

Navodno, na sve ovo, svi moraju da poštuju prilično neobična pravila. Crteži, na primer, ne smeju se kačiti po zidovima, a deci je i zabranjen prolaz na drugi sprat „jer se reper boji stepenica"... Uprkos čitavom haosu, njegovi predstavnici za medije mudro ćute. On sam se, takođe, nije oglašavao povodom strašne tužbe.

Program

Iako je i pre tužbe mnogo šta bilo pod znakom pitanja, škola na sva zvona zvoni kako „pruža prestižan program" koji se sastoji od časova jezika, matematike, vere i nauke.

Ima i razne „kurseve obogaćivanja" na kojima se uče i proučavaju svetski jezici, vizuelna umetnost, filmovi, pevanje (hor) i parkur. Školski košarkaški tim nosi naziv „Donda Doves".

Odnos učenika prema nastavnicima je 10 prema jedan; nijedno odeljenje nikako ne prelazi 12 učenika. Kako privatne škole u Kaliforniji ne moraju da budu akreditovane ili licencirane, oni ni jedno ni drugo - nisu ni tražili. Ipak, sve takve moraju biti registrovane u državi, pa tako i „Donda".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike