Verica Rakočević prodala dva stana u centru Beograda da bi platila revije: Kreatorka o odricanjima zarad karijere

27.02.2023

17:59

1

Put do uspeha je bio trnovit

Verica Rakočević prodala dva stana u centru Beograda da bi platila revije: Kreatorka o odricanjima zarad karijere
Verica Rakočević - Copyright Milan Maricic/ATAImages

Modna kreatorka Verica Rakočević podnela je brojna odricanja zarad karijere i uspeha kojim se danas može pohvaliti. Bilo je mnogo uspona i padova, velikih rizika, a Rakočevićeva je priznala da je zbog dve revije prodala dva stana stana u centru srpske prestonice. 

Ove godine, na Dan državnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić joj je predao zlatnu medalju i odlikovanje za usluge u oblasti modnog dizajna, a ona je otkrila koliko joj ovo priznanje znači  posle 40 godina karijere.

- Nisam očekivala da će se priznati to što trajem 40 godina i sve kroz šta sam prošla jer nisam navikla na zvanična priznanja, barem ne u našoj zemlji. U svetu jesam navikla na to, ali kod nas ne. Kada znate da je neko prepoznao to što radite, onda ne može da vam ne bude drago. Ja sam bila predložena od Dejana Savića, savetnika za kulturu predsednika Aleksandra Vučića, i zahvalna sam mu što je u meni prepoznao to što radim svih ovih godina i našao za shodno da me predloži. Bila bih lažno skromna kada bih rekla da to ne prija.

ATAImages/Stefan Tomašević
Verica Rakočević

Pre nego što je počela da se bavi modom, Verica je sebe tražila u brojnim sferama.

- Radila sam kao referent za arhivu u Zavodu za zaštitu grada Beograda, a počela sam da studiram na Filozofskom fakultetu, smer pedagogija, pa mi se to nije svidelo i onda sam prešla na defektologiju. To je bila viša škola, a kada se otvorio fakultet, već sam se udala i ostala trudna. U međuvremenu, kada je u Beogradu postojao samo jedan ili dva butika, moja drugarica Ljiljana Perović je sa Irfanom Mensurom, sa kojim je bila u braku, otvorila butik „Zmaj“. Meni je tada sevnula ideja da odem iz te arhive gde sam bila kancelarijski moljac i gde nisam mogla da mrdnem psihički. Sećam se, moj bivši suprug i ja samo otišli kod bivšeg svekra da mu kažemo da sam dala otkaz, iako imam troje dece. On je čovek poludeo i rekao da će da ide u socijalni rad da nam oduzmu decu. Ja sam njemu samo rekla da mi pozajmi novac i da ću mu taj novac vratiti. Tako je i bilo - prisetila se Verica, a onda je donela odluku koja joj je promenila život. 

- Radnju sam otvorila 23. novembra 1983. godine u 16 časova i prva mušterija mi je bila žena Veljka Kadijevića, ona je tada kupila moju četvorogodišnju platu - prisetila se modna kreatorka, ističući da tada o modi ništa nije znala, ali je angažovala najbolje ljude u ovoj sferi: 

ATAImages/ Antonio Ahel
Verica Rakočević

- Radnju sam sredila tako što sam iz kuće donela trpezarijski sto i neki pano. Slikala sam Elenu u nekim mojim čizmama i džemperu koji sam ručno isplela i taj prostor je imao atmosferu ljubavi. Za ovu radnju je bio red od restorana „Vuk“ do ulaza. Kada je trebalo da kupim prve materijale, nisam znala ni kako se crta, ni kako se pravi kolekcija, zaposlila sam radnike koji su stručni - kazala je Verica, pa se prisetila trenutka kada je prvi put otišla u Italiju da kupi materijal, a zbog papreno skupih komada su joj suze pošle: 

- Branka Šokelarac je imala butik i ja sam je pitala gde kupuje materijal, a ona nije htela da mi kaže. Potom sam otišla u Milano sa dve italijanske reči i u prvu radnju gde stoje materijali. Kada sam videla cene, da je to po 100-200 maraka, a ja kod sebe imam 5000-6000 maraka, počela sam da plačem. On mene pita nešto na italijanskom, a ja ne razumem, pitam ga na francuskom da li me razume i sreća razumeo je. Objasnila sam mu da otvaram butik i da mi trebaju materijali, on mi je dao adresu gde da odem i kupim i da se to kupuje na veliko. Nakon sedam godina od postojanja radnje, pozvala me je menadžerka jednog hotela i pitala me da li želim da napravim modnu reviju, tačnije da napravim uniforme za hotel. Zamislite to ludilo u glavi, jedno dete mi je malo, drugo ide u obdanište, treće ulazi u pubertet. Mene i danas moja sestra pita: „Kako si ti uopšte živa i kako dišeš?“, posle svega što sam prošla - ispričala je Verica.

Mateja Stanisavljevic/ATAImages
Verica Rakočević

Od posla nikad nije bežala, a bila je svesna i da mora da rizikuje, te je tako prodala čak dva stana da bi održala svoje revije koje su obeležile njenu dosadašnju karijeru.

- U prvih deset godina sam zarađivala ogroman novac i, pošto sam znala da ću ga potrošiti brzo, ja sam ulagala u nekretnine. Ova mala radnja je to zaradila i te žene koje su čekale u redu. Stan u Takovskoj preko puta „Televizije 3“ koji je imao 150 kvadrata je prodat da bih održala svoju reviju kada je Jasmin Gauri došla u Beograd, a stan koji sam iznad ove radnje kupila povoljno imao je 200 kvadrata. Njega sam prodala zarad nedelje visoke mode u Rimu. Zaista, ni jednog ni drugog prostora mi nije žao jer sada kada bi neko ponudio da moju kuću da Avali dam, a da mi vrati ovaj stan, ne bih prihvatila - ispričala je Verica za Novu.rs. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike