Novica Zdravković i danas tuguje za bratom: Toma je hteo da me spasi ulice, pa me je gurnuo u kafanu

29.09.2020

21:14

0

Uoči dvadesetdevetogodišnjeg pomena, pevač je progovorio o pokojnom bratu, legendi narodne muzike, koju nikako da prežali

Novica Zdravković i danas tuguje za bratom: Toma je hteo da me spasi ulice, pa me je gurnuo u kafanu
Copyright Novica Zdravković Glamur printscreen

Posle gotovo pune tri decenije ćutanja o odnosu s bratom, Novica Zdravković otkrio je razne detalje iz porodičnog doma, o kojima se do sada nije mnogo znalo. On je po prvi put ispričao kako se Toma u nekim situacijama ružno poneo prema njemu, pa mu pred smrt tražio oproštaj.

– Svake godine je sve isto. Tuga ne prestaje. Navikne se čovek da nema voljenih, ali nedostatak je neizbrisiv. Ni više, ni manje, uvek je isti. Mom bratu je sutra godišnjica. Svake godine uvek poranim na groblje, upalim sveću i položim cveće – počeo je Novica, pa zastao, a onda rekao:

– Moram nešto da kažem što mi leži na duši. Čini mi se da ovo nikada nisam pričao, ali imam potrebu. Ja sam bio najmlađi u porodici. Svi su me tretirali tako, a i ponižavali su me. Valjda to tako ide kad si najmlađi. I Toma me je ponižavao. Kao klinac sam bio Popravnom domu, dete sa sa ulice, prosto me je život na to naterao. Toma je hteo da me spasi ulice, ali zato me je gurnuo u kafanu. Uvek je hteo da bude moj autoritet jer je stariji 10 godina. Drugim ljudima je bio dobar i sve im je činio, meni nikad ništa, iako me je voleo. Razumeo sam to i nikada se nisam ljutio. Ja sam ga slušao i poštovao njegove godine. Nikada mu se nisam suprotstavio. Uvek sam gledao da ne obrukam njegovo ime i reputaciju koju je stekao tokom uspešne karijere. Bio je hladan prema meni, recimo, kao da sam mu košmija. Ne znam da li je to bio uticaj toga što sam bio grešan u detinjstvu, a ja sam baš hteo da mu dokažem koliko vredim. Tek je pred smrt shvatio koliko sam mu značio, a to je jako tužno i bolno za mene. Danima sam ga obilazio u bolnici i svakodnevno me je molio za oproštaj. Govorio mi je da se kaje, da mu je žao i da je pogrešio i ogrešio se o mene. Ni tad nije želeo da mi kaže konkretan razlog zbog čega se kaje, ali ponavljao je te rečenice svaki put kad mi je ugledao oči dok je bespomoćan ležao u bolničkoj postelji. Mislim da on sebe nije voleo što je takav, odnosno bio je ćutljiv, a alkohol je uvek činio i pričao umesto njega. Kakav, takav, ali bio mi je brat i mnogo sam ga voleo. Da li je cenio moju ljubav, nisam siguran – ispričao je on, pa istakao kako je više puta doživeo duševne brodolome, odnosno smrtne slučajeve u porodici.

– Najgore je kad izgubite najvoljenije. Preminula mi je rođena sestra 11 godina pre Tomine smrti. Njen odlazak mi je najteže pao jer smo bili vezani. Kasnije Toma. Imao te baš jezive duševne brodolome, sve je nekako išlo naopako. Hvala Bogu, ja još guram. Bez obzira na moje bolesti, živ sam još uvek. To je božija volja.

Zdravković nije mogao da izostavi ni Tominu suprugu Gordanu, sa kojom nije u kontaktu već 3 decenije. Naime, prema njegovim rečima, pevačeva udovica se posle sahrane naljutila na devera i više mu se nikada nije javila.

– Prestala je da komunicira sa mnom posle Tomine sahrane, a volela me je kao da sam joj brat. Moram i ovo da otkrijem jer neću više da mi leži na duši i guši me pod stare dane. Dok je moj brat ležao u bolnici, mesec dana pred smrt tražio mi je lično da dovedeo advokata da se dogovore oko autorskih prava pesama. Ja nisam hteo ni da čujem za to. Želeo je meni da prepiše da raspolažem autorskim pravima, ali odbio sam. Ne znam da li je on to preneo Gordani da mu završi ili nije, ali ona se povukla od mene. Ja 30 godina ćutim o tome. Zašto tri decenije neće da se javi? Pitanje je samo zašto – zaključio je razgovor sa domaćim medijima on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Nova.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike