Kako je nastala pesma „Ima neka tajna veza“? Mnogi je doživljavaju kao ljubavnu numeru, a pozadina je mnogo mračnija

05.01.2023

23:31

1

Ova numera je doživela veliku popularnost u izvođenju Bijelog dugmeta

Kako je nastala pesma „Ima neka tajna veza“? Mnogi je doživljavaju kao ljubavnu numeru, a pozadina je mnogo mračnija
Bijelo dugme - Copyright M. M./ATAImages

Legendarna pesma „Ima neka tajna veza“ je u izvođenju Bijelog dugmeta doživela veliku popularnost, a prva ju je otevala Jadranka Stojaković. Mnogi od nas je pevuše razmišljajući o njoj kao o ljubavnoj numeri, a zapravo je pozadina priče, nešto dublja i mračnija. 

Balada jedne generacije posle više decenija odaje sasvim drugačiji utisak nakon što je otkrivena tajna o njenom nastanku.

Među brojnim komentarima na taj snimak sa Jutjuba može da se nađe i onaj koji kaže da je ovu pesmu čuveni pesnik i TV autor Duško Trifunović napisao inspirisan zapravo jednim dokumentarnim filmom o zatvorskom čuvaru koji je snimala televizija Sarajevo.

orislav Zdrinja/Zipaphoto/ATAImages
Bijelo dugme

I zaista, o tome je govorio Duškov prijatelj, muzičar Branko Pražić.

Pražić je otkrio za Nedeljnik da ta balada nije napisana kao ljubavna pesma, kako su je mnogi doživeli, i da je, uprkos inicijalnoj ideji, postala simbol jednog vremena, neka vrsta generacijske himne.

- Pesma je naručena za potrebe snimanja dokumentarnog filma o čuvaru zatvora koji posle 30 godina rada odlazi u penziju - kaže on.

Vrlo je verovatno da je Duška dotakla sudbina tog čoveka koji je proveo ceo svoj radni vek čuvajući zatvor u koji su ulazile ubice, kriminalci, izdajnici, lopovi..Oni su svi ulazili, ali i izlazili posle odslužene kazne, samo je on tu ostajao duže od svih njih.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike