61. Dragačevski sabor trubača počinje sutra! Pred ljubiteljima bogat muzički, ali i kulturno-umetnički program (FOTO)

04.08.2022

15:46

0

Festival trubaštva trajaće do nedelje, 7. avgusta

61. Dragačevski sabor trubača počinje sutra! Pred ljubiteljima bogat muzički, ali i kulturno-umetnički program (FOTO)
Guca tokom festivala - Copyright Arhiva KC Guča

61. Dragačevski sabor trubača počinje sutra, 5. avgusta. Trajaće sve do nedelje, 7. avgusta, a smeštajni kapaciteti su već mesecima unazad popunjeni. Ipak, prema rečima organizatora, još uvek se traži krevet više – i to u krugu od 30 kilometara.

Saborska atmosfera se uveliko oseća, prvi gosti su već i pristigli kako iz regiona, tako i čitave Evrope. Najviše iz Francuske i Portugala. Varošica je okićena, tezge i šatre postavljene, a očekuju se i prve tonske probe na glavnoj sceni.

Bogat program

Svi sadržaji tokom tri festivalska dana su besplatni, a posetioce očekuje bogat kako muzički, tako i kulturno-umetnički program. Mnogi su oni koji će uživati u zvukovima višestruko nagrađivanih majstora trube – Dejana Jevđića, Dejana Lazarevića, Dejana Petrovića sa svojim Big Bandom, Ekrema Mamutovića, a svoje učešće na ovogodišnjem festivalu potvrdili su i krunisani kraljevi i ambasadori Guče – Boban i Marko Marković.

Prisutni će imati priliku da čuju i Danicu Crnogorčević sa bendom, zatim prepoznatljive tonove Big Banda, orkestra RTS-a, a poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala biće i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

Takmičenje seniorskih i juniorskih orkestara

Centralna manifestacija 61. Dragačevskog sabora trube – finalno takmičenje seniorskih orkestara zakazana je za nedelju, 7. avgust. Šesnaest trubačkih orkestara boriće se za najprestižnija priznanja Dragačevskog sabora, na glavnoj pozornici na stadionu od 18 sati.
Među njima su orkestri Kristijana Azirovića iz Bojnika, Danijela Kostića iz Novog Sada, Marka Trnavca iz Mršelja, Danijela Jokanovića iz Šida, „Dragačevske trube" Dragana Pavlovića iz Guče, Stefana Mladenovića iz Vranja, Isidora Zećirovića iz Bojnika, Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Elsvisa Bajramovića iz Bojnika, orkestar „Timočki veseljaci" iz Knjaževca, orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petrovića iz Arilja, dok iz mesta Zaguženje dolazi čak pet orkestara – orkestri Vladice Novkovića, Vladimira Ivanovića, Kristijana Trajkovića, Siniše Stankovića i Stanislava Antića.

Tradicionalni deo programa je i takmičenje mladih orkestara, koji dok ne steknu pravo na takmičenje u seniorskoj kategoriji, svoje umeće i želju za napredovanjem pokazuju u okviru Takmičenja omladinskih trubačkih orkestara Srbije. Prvog saborskog dana, u petak, 5. avgusta, na pozornici Kulturnog centra sa početkom u 18 sati, na trubački megdan izaći će 10 omladinskih orkestara.

Nastupiće trubački orkestar Davida Antića iz Vlasotinca, trubački orkestar Uroša i Ognjena Vasiljevića iz Požege, trubački orkestar „Dragačevski podmladak" iz Guče, trubački orkestar Darka Ivanovića iz Vladičinog Hana, trubački orkestar Aleksandra Ilića iz Stubala, trubački orkestar braće Ilić iz Čestobrodice, trubački orkestar Manuela Ametovića iz Aleksinca i tri trubačka orkestra iz Zagužanja - trubački orkestar Mlađana Krstića, trubački orkestar Save Trajkovića i trubački orkestar Danijela Dejkovića.

Podizanje zastave, Arhiva KC Guča
 

U organizaciji ovogodišnjeg Sabora nalaze se Opština Lučani, Turistička organizacija Dragačevo, Kulturni centar Guča, kao i SKYMUSIC, koji je zadužen za  kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju festivala.

U susret saboru, UPS i SEMUS su izdali zajedničko saopštenje u kom su se najpre zahvalili orhanizatoru na čuvanju tradicije duge 60 godina. Zatim, pozvali su sve izvođače i poslodavce da međusobno sarađuju, predstave sebe u najlepšem svetlu i dosledno poštuju odredbe Posebnog kolektivnog ugovora o radnom angažovanju estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike