Bijonse na stubu srama! Sad menja tekst pesme zbog oštrih osuda: „Kako joj je uopšte palo na pamet da iskoristi tu reč?!"

01.08.2022

20:34

0

Oko pevačicinog novog albuma se svakako podigla velika prašina, ali zbog ovoga - teško da će uskoro i da se slegne

Bijonse na stubu srama! Sad menja tekst pesme zbog oštrih osuda: „Kako joj je uopšte palo na pamet da iskoristi tu reč?!"
profimedia-0491831016 - Copyright Profimedia

Javnost je bila mahom zadovoljna novim projektom pevačice Bijonse, međutim, pesma „Heated" s albuma „Renaissance" uspela je da baci u senku gotovo svaki pozitivan komentar. Prema pisanju stranih medija, gospođa Karter se trenutno suočava - samo sa oštrim osudama za „neprijateljski ableizam", zbog reči „spaz" (odsustvo kontrole nad pokretima ili emocijama, u zavisnosti od konteksta).

Iz tog razloga, javljaju iz njenog tima, svakako će uslediti promene.

- Reč, koja nije bila namerno iskorišćena da bilo koga uvredi, će biti zamenjena nekom drugom - istakli su u saopštenju, prenosi „People".

Šta je ableizam?

U pitanju je socijalna predrasuda, diskriminacija prema osobama sa invaliditetom ili onima za koje se smatra da imaju neki oblik invaliditeta, pa se iz tog razloga smatraju manje bitnima i uskraćuju im se određena prava.

Naime, sporna reč je posebno uzburkala aktiviste za prava osoba sa invaliditetom, najpre Hanu Divani koja je, između ostalog, svoja osećanja „prosula" na papir za „The Guardian". Iz humanitarne organizacije „Sense" je na društvenim mrežama istaknuto kako je ovaj potez bio „izuzetno razočaravajuć od strane dotilne zvezde".

Fanovi uglavnom ostavljaju komentare poput - kako joj je tako nešto uopšte i palo na pamet, uzimajući u obzir da se nešto ranije isto dogodilo njenoj koleginici sa scene.

Bijonse, Profimedia
 

Podsetimo, pevačica Lizo je iz istog razloga menjala tekst za singl „Grrrls", sa četvrtog studijskog albuma „Special". I zbog iste reči.  

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lizzo (@lizzobeeating)

 

- Predočeno mi je da u mojoj pesmi postoji sporna reč. Da se razumemo, nikad tako nešto namerno ne bih uradila. Kao krupnoj, crnoj ženi, svašta su mi govorili, pa vrlo dobro znam koliko reči mogu da bole. Ovo nije bilo namerno i naravno da ću promenili tekst. Čujem vas i odreagovaću na pravi način. Moj cilj je da menjam sve što treba, za bolje sutra na ovom svetu - istakla je bila ona u svom saopštenju tada.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike