Britanski gradovi se utrkuju za organizaciju sledeće Evrovizije, Ukrajina zahteva da bude domaćin

17.06.2022

19:36

2

London, Birmingem, Glazgov, samo su neki od gradova koji su dali ponudu da budu organizatori prestižnog takmičenja

Britanski gradovi se utrkuju za organizaciju sledeće Evrovizije, Ukrajina zahteva da bude domaćin
Evrovizija - Copyright Profimedia

Evropska radiodifuzna unija je saopštila da će Velika Britanija, biti potencijalni domaćin prestižnog takmičenja sledeće godine, jer Ukrajina ne ispunjava sve potrebne uslove za organizaciju „Evrosonga". 

Uprkos tome što Ukrajina traži poništenje odluke EBU-a, za organizaciju Evrovizije utrkuju se najveći britanski gradovi - London, Birmingem, Glazgov...

 

 

Gradonačelnik Londona Sadik Kan se oglasio na Tviteru napisavši da će narod Londona raširenih ruku dočekati Evroviziju, ističući da su spremni da organizuju takmičenje na kojem bi se „ukazala čast ukrajinskom narodu".

Inače, London ima najviše evrovizijskog iskustva – bio je domaćin takmičenja četiri puta, a poslednji put 1977. godine. Poslednji „Evrosong" na britanskom tlu održan je 1998. godine u Birmingemu, drugom po veličini gradu u Velikoj Britaniji.

Na ovaj tvit reagovao je i gradski većnik Džon O’Šea, koji je napisao: Već smo to radili, možemo ponovo."

Osim Londona, ponudu za organizaciju dao je i najveći škotski grad Glazgov, u čije ime se oglasila premijerka Škotske Nikola Sterdžon.

 

 

- Voleli bismo da Ukrajina može da organizuje „Pesmu Evrovizije", ali razumemo da to nije moguće u ovim okolnostima. Međutim, znam za jednu odličnu dvoranu na obalama reke Klajd -  objavila je Sterdžonova.

Iako Glazgov nikada nije organizovao takmičenje, glavni grad Škotske bio je domaćin takmičenja u filmu o „Evrosongu", pa bi održavanje takmičenja u Glazgovu oduševilo mnoge obožavaoce Evrovizije.

No, ovde se ne završava lista onih koji se utrkuju da organizuju evrovizijsko takmičenje.

Ponude preko Tvitera dali su i Mančester, Liverpul, Belfast, Aberdin i Lids, ali proces odabira domaćina neće otpočeti dok Bi-Bi-Si ne donese konačnu odluku o prihvatanju organizacije takmičenja.

Ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko kaže da će Ukrajina tražiti da se pregovori nastave kako bi se takmičenje ipak održalo u toj zemlji, prenosi RTS. Tkačenko kaže da se Ukrajina ne slaže sa prirodom odluke EBU o nemogućnosti održavanja međunarodnog takmičenja „Evrosong" 2023. godine u Ukrajini.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike