Sandra Meljničenko je zvanično milijarderka! Muž joj prepustio vlasništvo nad dve velike kompanije: Isplivali detalji!

28.05.2022

19:50

0

Bivša modelsica postala je „kraljica uglja i đubriva" pošto se njen suprug odrekao svojih udela na 50. rođendan

Sandra Meljničenko je zvanično milijarderka! Muž joj prepustio vlasništvo nad dve velike kompanije: Isplivali detalji!
profimedia-0222933230 - Copyright Profimedia

Andrej Meljničenko prepustio je supruzi Sandri vlasništvo nad dve najveće svetske kompanije za proizvodnju uglja i đubriva dan pre nego što mu je Evropska unija sankcionisala sredstva, prenose domaći mediji pisanje „Rojtersa". U pitanju je konkretno njegov udeo u SUEK AO, proizvođača uglja, te grupu đubriva EuroChem Group AG, a sve se prema daljim napisima odvilo 8. marta, na dan svog 50. rođendana.

On je, kako se navodi, posedovao dve kompanije kroz lanac trustova i korporacija koji se proteže od Moskve i švajcarskog grada Cuga do Kipra i Bermuda, prema pravnim podnescima koje je pregledao „Rojters". Od 2006. godine, Sandra je bila druga po redu iza svog muža na listi stvarnih vlasnika dve kompanije u povereničkim dokumentima, tvrde anonimni izvori. To je značilo da će ona svakako naslediti vlasništvo nad kompanijama u slučaju smrti supruga.

Međutim, kada je u februaru počela specijalna vojna operacija u Ukrajini, Meljničenko je navodno postao zabrinut da će biti pod određenim režimom sankcija Evropske unije Rusiji, pa je 8. marta obavestio poverenike o svom penzionisanju kao korisniku. To je pokrenulo isti lanac promena u evidenciji poverenja koji bi se desio da je biznismen preminuo, a njegova supruga postala je stvarni vlasnik i time se celo bogatstvo sada vodi na nju.

Praktično, zakonski se „obogatila preko noći”.

Sandra i Andrej Meljničenko Profimedia
 

Švajcarska kompanija EuroChem potvrdila je da je Aleksandra Meljničenko zamenila svog supruga na mestu vlasnika.

- Nakon odlaska njenog osnivača, primarno stvarno vlasništvo nad trustom koji ima 90 odsto udela u globalnoj kompaniji za proizvodnju đubriva automatski je prešlo na njegovu suprugu - navodi se u saopštenju kompanije „Rojtersu" u sredu, prenose mediji.

O ulozi Meljničenkove žene u EuroChemu prvi je izvestio švajcarski list „Tages-Anzeiger". Njena uloga u SUEK-u, kao i vreme promene vlasništva i drugi detalji su ovde prvi put prijavljeni. Meljničenka, koji je osnovao SUEK i EuroChem pre dve decenije, Forbs je rangirao kao osmog najbogatijeg čoveka Rusije prošle godine, sa procenjenim bogatstvom od 18 milijardi dolara.

Evropska unija je sankcionisala Meljničenka 9. marta, navodeći njegovu navodnu bliskost sa Kremljem, kao deo pokušaja Zapada da kazni ruskog predsednika Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu započetu 24. februara. Sankcije, koje uključuju zamrzavanje njegove imovine, zabranu ulaska u Evropsku uniju i zabranu entitetima iz EU da mu obezbeđuju sredstva, ne odnose se na njegovu suprugu, niti ćerku i sina para.

Sandra i Andrej Meljničenko Profimedia
 

Meljničenko je poreklom Rus, ali je rođen u Belorusiji, a majka mu je Ukrajinka. Njega je i Velika Britanija 15. marta stavila na svoju listu sankcija. Švajcarska je uvela sankcije protiv njega sledećeg dana. Biznismen je u izjavi „Rojtersu" u martu, nakon uvođenja sankcija EU, rekao da je trenutna situacija u Ukrajini „zaista tragična" i apelovao je na mir. Portparol Meljničenka je tada rekao da on nema „nikakva politička opredeljenja“. Zapadne vlade uvele su sveobuhvatne sankcije ruskim kompanijama i pojedincima u pokušaju da nateraju Moskvu da se povuče.

Međutim, neki ruski biznismeni pod sankcijama, uključujući Romana Abramoviča i Vladimira Jevtušenkova, preneli su imovinu na prijatelje i članove porodice, što podstiče sumnje u efikasnost ovih pokušaja pritiska na Moskvu. Meljničenko, čija je rezidencija bila registrovana u švajcarskom alpskom letovalištu Sent Moric dok ga nisu pogodile sankcije, dao je uputstva o promeni vlasništva nad svojim kompanijama iz skloništa u blizini planine Kilimandžaro, gde je proslavljao rođendan, rekla je jedna osoba dobro upoznata sa situacijom.

Inače, Andrej Meljničenko je jedan od najbogatijih ljudi na svetu sa bogatstvom koje se procenjuje na 22,7 milijardi dolara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike