Prvo im poništili glasove, pa se sad i povlače s „Evrosonga"! Sprema se i tužba protiv Evropske radiodifuzne unije?

21.05.2022

08:45

0

Ova zemlja se, takođe, pridružili i tvrdnjama RTCG Crne Gore da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, ali da oni nisu dobili nikakve sankcije

Prvo im poništili glasove, pa se sad i povlače s „Evrosonga"! Sprema se i tužba protiv Evropske radiodifuzne unije?
profimedia-0689604978 - Copyright Profimedia

Otkako se završio ovogodišnji „Evrosong", drama oko glasanja - nikako ne jenjava.

Rumunski javni servis, naime, pored povlačenja s ovog takmičenja, razmatra i da pokrene tužbu protiv Evropske radiodifuzne unije. Takođe, oni su se pridružili i tvrdnjama RTCG Crne Gore da su Švedska, Australija i Belgija takođe glasale jedna za drugu, ali da oni nisu dobili nikakve sankcije.

- „TVR" ne odobrava način na koji je Evropska radiodifuzna unija (EBU) rešila situaciju nastalu glasovima nacionalnih žirija tokom polufinala i finala „Evrovizije 2022". Glasovi su podeljeni na način koji izaziva sumnju. Dok su neke zemlje kažnjene, ocene porotnika su zamenjene ocenama EBU, kroz takozvani netransparentni „algoritam“, koji zauzvrat izaziva sumnje, za druge nisu primenjene nikakve sankcije - glasi deo saopštenja televizije „TVR", objavljenog tokom popodneva prethodnog dana.

- Što je još gore, dobili su dodatne poene, koje je uputio EBU u ime kažnjenih zemalja (detalji na kraju saopštenja). Uticaj ovih sumnji na konkurenciju i reputaciju sankcionisanih televizija mogao je biti potpuno eliminisan da je EBU svoju zabrinutost preneo zainteresovanim stranama čim su primećene, odnosno u sredu, 11. maja, posle prvog polufinala - finale za žiri. Da je EBU preneo delegacijama beleške porotnika šest zemalja dan nakon glasanja i ubedljivo objasnio postojanje „nepravilnog obrasca glasanja“, „TVR" bi imao vremena da reaguje da odmah ispita navode i ispravi situacija, ako postoji - navodi se dalje u saopštenju, prenose mediji.

Zemlje koje su bile izuzete iz glasanja su, inače: Azerbejdžan, Gruzija, Crna Gora, Poljska, Rumunija i San Marino.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike