Umesto Moldaviji, poeni otišli Ukrajini? Evrovizijska drama se nastavlja! Isplivali novi detalji finalne večeri takmičenja! (VIDEO)

16.05.2022

19:21

2

Šefica rumunske delegacije ne krije da „nikako ne razume" kako je njihovih 12 bodova otišlo u pogrešne ruke

Umesto Moldaviji, poeni otišli Ukrajini? Evrovizijska drama se nastavlja! Isplivali novi detalji finalne večeri takmičenja! (VIDEO)
profimedia-0689636755 - Copyright Profimedia

Julijana Marčuk - šefica rumunske delegacije na „Evrosongu" istakla je kako ne razume zašto je EBU poništio glasanje njihovog stručnog žirija, odnosno zašto je 12 poena koje je Bukurešt dodelio Moldaviji u stvari pripalo Ukrajini, prenosi „Wiwibloggs". Ona je naglasila da je žiri i te kako ispoštovao sva pravila postavljena od strane EBU, te da je zato i sama zatečena što je njihov rezultat „pao u vodu" u finalnoj večeri „Pesme Evrovizije" 14. maja.

- Bukurešt sam zvala iz Torina i tražila da mi daju rezultat jer do tog trenutka nisam znala i detalje o tome kako je žiri organizovan u studiju. Saznala sam da je glasanje organizovano po svim pravilima EBU, uz obavezno prisustvo notara, koji je stigao u studio pre članova (žirija). Oni nisu mogli da komuniciraju jedni sa drugima. Svaka osoba je potpisala svoje glasove. Nisu videli ni konačan rezultat. Ne znamo u čemu je problem - rekla je ona za „Telejurnal".

Moldavija, Profimedia
 

Ali, u subotu uveče i tokom velikog finala, Evropska radiodifuzna unija poslala je nejasnu izjavu u kojoj se navodi da je otkrila „nepravilne obrasce glasanja" otkrivene među šest neimenovanih zemalja nakon drugih proba za drugo polufinale...

Glasovi njihovih žirija su poništeni i zamenjeni „zamenskim zbirnim rezultatom" za svaku zemlju na koju se ovo odnosi i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim rezultatima).

Nakon toga, postalo je jasno da su to:

Azerbejdžan

Gruzija

Crna Gora

Poljska

Rumunija

San Marino

Tehničke poteškoće?

Tokom direktnog prenosa, tri od ovih zemalja (uključujući Rumuniju), imale su „tehničke poteškoće", što je dovelo do toga da izvršni supervizor EBU Martin Osterdal sam pročita rezultate naglas. Međutim, pojavili su se snimci na kojima se vidi rumunska portparolka - spremna da iznese rumunske poene.

Ostala je, međutim, u šoku kada to nije bila u stanju da uradi.

 

 

Rumunski portparol je za ovu odluku saznao u isto vreme kada i gledaoci, tek koji sekund ranije od saopštavanja glasova, a to se desilo i Gruziji, te Azerbejdžanu.

- Ne mogu da verujem. Zaista ne mogu - naglasila je Julijana.

Zbog ovog čudnog događaja, rumunska televizija je izdala i saopštenje:

- Rumunska televizija se u potpunosti posvetila učešću na Evroviziji 2022, plaćajući kotizaciju i pripremajući, zajedno sa svojim VRS timom, projekat koji je uživao priznanje javnosti. Međutim, bili smo iznenađeni kada smo otkrili da rezultat glasanja rumunskog žirija nije uzet u konačnu rang listu, pri čemu su organizatori dodelili još jedan set bodova takmičarima u finalu, u ime žirija naše zemlje. Preciziramo da je žiri u Rumuniji odlučio da predstavnicima Moldavije dodeli maksimalan broj bodova.

U poruci prenetoj predstavnicima zemalja učesnica u subotu uveče, upravo tokom objavljivanja rezultata glasanja nacionalnih žirija za finale ESC, EBU je izvestio:

- Kako bi se povinovao Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje na izračunavanju zamenskog zbirnog rezultata za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencijama glasanja).

U poruci Rumunija nije eksplicitno nominovana na listi od šest zemalja, niti je na kraju drugog polufinala, u kojem se precizira identifikacija „nepravilnih obrazaca glasanja", dobila zvanično saopštenje u vezi sa ovim.

Osoba koju je TVR imenovao da upravlja komunikacijom sa EBU-om za glasanje nacionalnog žirija primetila je nesklad između rezultata. Istovremeno, voditeljki Edi Markus nije bilo dozvoljeno da se uključi u zvaničnu emisiju radi saopštavanja rezultata, kako se TVR prethodno dogovorio sa organizatorima, prema proceduri. Takođe, tokom subote, predstavnik TVR-a je prisustvovao dvema telekonferencijama sa organizatorima kako bi utvrdili pravila za prezentaciju Ede Markus.

Ona je takođe učestvovala u probi prenosa rezultata žirija, a da nije primlao nikakve naznake u vezi sa bilo kakvim sumnjama ili namerom organizatora da promeni glasanje rumunskih članova žirija.

Pravila

Pravila su očito promenjena u toku takmičenja, bez prethodnog obaveštenja učesnika da su tokom prenosa neki glasovi domaćih sudija izmenjeni od strane organizatora. TVR traži od organizatora da zvanično dostavi konkretne razloge zbog kojih su rezultat žirija u Rumuniji zamenili sračunatom „zamenom".

Ovim povodom se oglasio i evrovizijski tim Crne Gore, koji je u saopštenju naveo da je glasanje u studiju Radio televizije Crne Gore „proteklo u redovnoj proceduri, a nakon toga uredno overeno od strane EBU", te da ne vide razlog za sumnju u bilo kakav oblik neregularnosti. I oni očekuju „detaljan" odgovor EBU.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić ispričao je televiziji „Vijesti" da je pisao Evropskoj radiodifuznoj uniji i tražio objašnjenje. On je rekao da će, ukoliko se potvrdi da je crnogorski žiri isključen, pokrenuti proceduru u skladu sa tim i o svemu blagovremeno obavestiti javnost.

 

 

Podsetimo, predstavnica Srbije Konstrakta osvojila je na ovom prestižnom muzičkom takmičenju svakako visoko peto mesto.

Prvo je osvojila Ukrajina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike