Preokret jutro nakon Evrovizije: Oduzeti glasovi žirija šest zemalja, među njima i Crna Gora!

15.05.2022

13:49

1

Oni su zamenjeni novim zbirnim rezultatom

Preokret jutro nakon Evrovizije: Oduzeti glasovi žirija šest zemalja, među njima i Crna Gora!
Profimedia

Evropska radiodifuzna unija (EBU) koja je odgovorna za izračunavanje rezultata na takmičenju za najbolju pesmu Evrovizije, morala je ukloniti glasove žirija šest zemalja nakon što je primetila "nepravilne obrasce glasanja".

Na takmičenju za pesmu Evrovizije 2022. Ukrajina je odnela pobedu sa neverovatnim rezultatom od ukupno 631 glasa. Međutim, glasanje nije bilo tako jednostavno kao što se čini.

Wikipedia
 

Evropska radiodifuzna unija morala je ukloniti glasove šest zemalja pa su, umesto toga, oni su zamenjeni zbirnim rezultatom zasnovanim na zemljama sa sličnim obrascima glasanja i u drugom polufinalu i u velikom finalu.

Glasovi iz Azerbejdžana, Gruzije, Crne Gore, Poljske, Rumunije i San Marina zamenjeni su novim zbirnim rezultatom.

Profimedia
 

EBU je izdao saopštenje koje se odnosi na glasanje.

- U analizi glasanja žirija panevropskog glasačkog partnera Evropske radiodifuzne unije (EBU) nakon druge generalne probe drugog polufinala Eurosonga 2022. određeni neregularni obrasci glasanja identifikovani su u rezultatima šest zemalja. Da bi se uskladio sa Uputstvima za glasanje takmičenja, EBU je radio sa svojim partnerom za glasanje kako bi izračunao zamenski zbirni rezultat za svaku zemlju u pitanju i za drugo polufinale i za veliko finale (izračunato na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim evidencijama glasanja) - pojasnili su.

Dodali su da EBU krajnje ozbiljno shvata sve sumnjive pokušaje manipulacije glasanjem na Eurosongu i ima pravo ukloniti takve glasove u skladu sa zvaničnim pravilima za glasanje, bez obzira na to da li će takvi glasovi uticati na rezultate ili ishod glasanja.

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti