Kakav sraman nesklad između glasova žirija i publike na Evrosongu: Konstrakta je žrtva političkih obračuna! (FOTO)

15.05.2022

00:00

4

Prema mišljenju korisnika Tvitera ključnu ulogu u ovom takmičenju je igrala politika, kao i sukobi u Ukrajini

Kakav sraman nesklad između glasova žirija i publike na Evrosongu: Konstrakta je žrtva političkih obračuna! (FOTO)
Ukrajina na Eurosongu 2022 - Copyright AP/Luca Bruno

Završeno je 66. takmičenje Pesme Evrovizije, na kom je pobedila Ukrajina, a Srbija sa Anom Đurić Konstraktom odnela peto mesto.

Ipak, postoji jedno veliko "ali" koje je najpre došlo do izražaja kada je glasao žiri. Iako se od samog početka takmičenja pričalo da će ovogodišnji pobednici biti Ukrajinci, mnogi su verovali da se situacija neće namestiti, tako da bude previše providno da se politički favorizuje zemlja u kojoj se odvija oslobodilačka akcija.

Do samog kraja je bilo neizvesno i napeto, a ono što je nemoguće ne primetiti jeste kakav nesklad je postojao između glasova publike i glasova stručnog žirija, što će reći da je u mnogome veliku ulogu igrala politika, o čemu govore i komentari na Tviteru.

Uoči Evrovizije, takođe, najveći strah da će glasanje biti političko, imali su Britanci. Njihov komentator, novinar BBC-ja Mark Sevidž govorio je na tu temu negativno, a onda su u finalu glasovima žirija vodili, dok su od publike dobili drastično manje. Iako Sevidž nije pohvalio Konstraktu, imao je očigledno i te kako razlog da je izdvoji. Pokazalo se da je naša predstavnica defitivno bila zaštitno lice ove manifestacije, a na kraju su svi licemerno oprali ruke.

Printscreen/RTS
Evrosong

 

Ukrajina je završila na prvom mestu sa 631 poen, od čega je 439 dobila od publike, dok je od žirija dobila 192 poena, što je velika razlika. Velika Britanija se našla na drugom mestu. Ona je prema glasovima žirija bila na prvom mestu sa 283 poena, ali je zato od publike dobila 183 poena. Španija je završila sa 459 poena od čega je 231 poen dobila od žirija, a 228 od publike.

Još jedna velika razlika i nesklad jeste u slučaju Portugala, koji je od žirija dobio 171 poen, a od publike 36. Ništa drugačija situacija nije ni kod Grčke koja je dobila 158 poena od žirija, a 57 od publike, takođe, tu je i Holandija koja je dobila 42 poena od publike, a 129 od žirija. Australija je od žirija dobila čak 123, a od publike samo dva poena. Švajcarska je dobila 78 poena od žirija, dok od publike nije dobila ništa. 

Printscreen/RTS
Srbija na 11. mestu posle glasova žirija

Žiri zemalja učesnica se nije pretrgao u davanju glasova kada je Srbija u pitanju i dobili smo samo 87 poena, ali zato je publika rekla svoje i nagradila nas sa 225 poena i to je bio trenutak kada je naša zemlja prešla u vođstvo.

Ta sreća je potrajala nekoliko trenutaka, a onda nas je sa prve pozicije skinula Ukrajina, a iza nje su se ređale Velika Britanija, zatim Španija, Švedska i završili smo na petom mestu. 

 

Belgija je dobila 59 poena od žirija, a od publike samo pet, Norveška je dobila 146 poena od publike, dok je od žirija dobila samo 36. Litvanija je od publike dobila 93 poena, a od žirija 35 poena. Azejberdžan je od žirija dobio 103 poena, dok je od publike samo tri poena.

Nemačka zauzela poslednje mesto u finalu, dobila samo 6 poena od publike, a od žirija zemalja članica nijedan poen.

Tako će sledeće godine Evrovizija biti održana u Ukrajini. I šta ćemo sad?

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike