Bosne i Hercegovine već šest godina nema na Evrosongu: Ovi problemi ih sprečavaju da nastupaju

13.05.2022

10:21

1

Osim dugovanja koje imaju, rukovodilac Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović otkrila je prave razloge

Bosne i Hercegovine već šest godina nema na Evrosongu: Ovi problemi ih sprečavaju da nastupaju
bosna evrovizija - Copyright Printscreen/YouTube/ Eurovision Song Contest

Kada su sve balkanske zemlje, osim Srbije, ispale iz takmičenja na Evroviziji, po društvenim mrežama počelo je da se postavlja pitanje šta je sa Bosnom i Hercegovinom.

BiH već šestu godinu zaredom ne nastupa na najvećem muzičkom takmičenju, a šuškalo se da su ostali dužni pare. Međutim, istina je negde između.

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom "Ljubav" predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale.

Jednom prilikom rukovodilac Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH Lejla A. Babović objasnila je koji su razlozi izostanka zemlje s Evrovizije.

Printscreen/YouTube/ Eurovision Song Contest
 

- Javni servisi su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU) - objasnila je Lejla za tamošnje medije i dodala dalje:

- Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Evrosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka.

- To je u ovom trenutku ogroman novac za nas. I ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV poreza, koji bi bio dovoljan izvor sredstava za finansiranje svih funkcija javnog servisa pa, između ostalog, i Evrosonga. Čak je EBU bio spreman da nam, pod određenim uslovima, kad bi se isplatila neka dugovanja, da zeleno svetlo, ali je to sada toliko iluzorno u našoj zemlji - zaključila je tada, a do kada će biti tako, nije poznato.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike