Preminuo Predrag Vranešević: Porodica velikana muzičke scene potvrdila tužnu vest

06.02.2022

15:33

0

Pređa je umro u 76, danas, u Novom Sadu

Preminuo Predrag Vranešević: Porodica velikana muzičke scene potvrdila tužnu vest
pedja_vranesevic - Copyright Youtube screenshot „Sve što mi pripada"

Predrag Peđa Vranešević, koji je sa bratom Mladenom osnovao sastav „Laboratorija zvuka", preminuo je danas u Novom Sadu u 76. godini, potvrdila je porodica, a prenose domaći mediji. 

Ostaće upamćen kao jedna od najkreativnijih ličnosti moderne novosadske kulturne scene, koja se formirala tokom šezdesetih i sedamdesetih, prenose „Novosti", a inspirisana je podjednako popularnom muzikom svog doba i avangardnom umetnošću. Njegov veliki opus obuhvata inovativnu rok, filmsku i pozorišnu muziku, kao i scenska dela.

Inače, manje je poznato da je Peđa tokom svoje plodne karijere sam ili kroz kreativnu saradnju s bratom snimio muziku za preko stotinu pozorišnih predstava i više od dve stotine filmova i televizijskih serija.

Tokom studija athitekture u Beogradu, sredinom šezdesetih godina prošlog veka, bio je i član bit sastava „The Best Nothing", koji je imao tu čast da nastupi na prvoj beogradskoj Gitarijadi, održanoj na Sajmištu, a po povratku u Novi Sad radio je kao filmski kritičar u studentskom listu „Index", te kao filmski urednik na Tribini mladih.

Paralelno s muzikom, bavio se i konceptualnom umetnošću u grupi KOD, s kojom je nastupio na Sedmom bijenalu mladih umetnika u Parizu (1971). Svakako vredni pomena jesu i pet nastupa u londonskom teatru Instituta savremenih umetnosti, u avgustu 1984. godine, gde je izveo svoj muzičko-scenski spektakl „Uzjahati konje Svetog Marka".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike