Američka turneja košta i do 100.000 evra! Ovo je srpski kralj zarade „preko bare": Estradni menadžeri razvezali jezik!

25.12.2021

07:45

1

Predstavnici domaćih zvezda otkrili kakve opcije su „na stolu", te kako izgleda organizacija nastupa po SAD-u

Američka turneja košta i do 100.000 evra! Ovo je srpski kralj zarade „preko bare": Estradni menadžeri razvezali jezik!
show profimedias3-0528425354 - Copyright Profimedia

Sezona američkih turneja je u punom jeku! Prestiž na estradi je otići i pevati u Sjedinjenim Američkim Državama, gde se trenutno nalazi i Darko Lazić sa svojom devojkom Barbarom Bobak. Mnogo se spekuliše o tome kako se sve to radi, kolika je visina honorara koje naše zvezde uzimaju, te se ekipa 24sedam detaljno raspitala kako sve funkcioniše - ko i šta finansira, po koliko nastupa održe i sa koliko punim novčanikom se vrate u Srbiju.

Došli smo do informacije da na jednu takvu turneju ne može da ode svako, te da ona može da košta i do 100.000 evra! U daljem tekstu, saznaćete od naših estradnih menadžera i šta toliko košta, dok dobro obavešteni izvor našeg portala pre svega otkriva o kakvim ciframa je reč i šta to sve podrazumeva.

- Sve zavisi koliko turneja traje, koliko se gradova odradi, ali i koji izvođač je u pitanju. Oni „jači" uzimaju veće cifre, neki koji su tek postali popularni imaju manje honorare. Turneja podrazumeva honorar za izvođača, avionske karte za njega i ekipu koja radi sa njim, smeštaj, hranu - priča naš izvor i dodaje da sve isključivo zavisi od pevača.

Mile Kitić

- Ako je pevač neko ko je popularan, radi dobar posao, on uvek malo podigne cenu da radi tamo. Primera radi, Mile Kitić je jedan od najpopularnijih tamo, a ako ovde uzima, recimo 5.000 evra, onda tamo barem 2.000 više.

Mile Kitić, Antonio Ahel/ATAImages
 

Kako se ko od naših pevača vrati sa američke turneje, prvo pitanje je da li su zaradili za auto ili stan. Naš izvor, ipak, otkriva da to ne može.

- Auto možda i može da se kupi, ali stan u Beogradu ne može. Možda može u Boru. Zavisi sve od turneje kolika je, koliko gradova posećuješ.

Kako smo saznali, nekada se desi da posećenost nastupa ne bude onolika koliko se očekivalo, što naši pevači uglavnom kriju. U tim slučajevima, tvrdi naš izvor, izvođač mora da bude spreman i na to da spusti cenu za taj nastup, kako bi ispoštovao organizatora.

Kada se sve sabere i oduzme, zanimalo nas je koliko jedna turneja može da košta.

- Ukupno, za jakog pevača, popularnog, za jednu prosečnu turneju, može da košta i 100.000 evra. To je za nekih četiri, pet svirki - tvrdi naš sagovornik.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Sa druge strane, estradni menadžeri Saša Đurić i Goran Lečić Leka ispričali su za 24sedam svoja iskustva kako funkcionišu organizacije turneja, a iz njihovih tvrdnji, načini su raznorazni.

- Sve zavisi od dogovora i ugovora. Postoji opcija da se unapred uzme honorar, a ima i varijanta da se radi tamo po dogovoru sa menadžerom iz Amerike, da se plaća po prodatim kartama, pa kad se odbiju svi troškovi, ono što ostane plaća se izvođaču. To je sve individualno i zavisi od menadžera pevača - priča Goran Lečić i nastavlja:

- Obično postoji neki posrednik, koji je logistika, da l' je to menadžer ili posrednik, pa to dogovara. A postoji i opcija da neko otkupi turneju, u smislu da plati pet, 10, 12 nastupa i onda on sve tamo organizuje - zaključio je on.

Đurić nam je ispričao nešto drugačiju priču, odnosno kakva su njegova iskustva.

- Ogromni su troškovi tamo. Od vize, porez koji se plaća Americi na nastupe, hoteli, hrana, avio-karte, obezbeđenje, sala koju plaćate, organizator kome dajete. Vi kad dobijete vizu, prijavljujete gde gostujete i tamo imaju uvid u sve to. Nema pravila oko zarade. Imate najmanje 15 stavki koje se plaćaju, pa onda tek ono što ostane je ono što se zaradi. Mi nekad moramo godinu dana unapred da počnemo da radimo i pripremamo sve što je potrebno pre nego što zapravo odemo tamo - objašnjava Saša, pa nastavlja:

- Može da se zaradi, ali sve zavisi od pevača i kako prođe. Mile Kitić je jako popularan tamo, Đani i Sandra Afrika mislim da su stvarno fenomenalno prošli. Rada Manojlović, Maja Berović, oni su isto super prošli, kad su bili MC Janko, Cvija i Milica Todorović, oni su „razvalili", ali sve je to bilo pre korone. Pre je bilo mnogo opuštenije, više su ljudi izlazili, sada nije tako. Oni su takav narod da su stegnuti, uplašeni, kada im vlast kaže da se zatvara, to se zatvara - zaključio je Saša.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Djuric Sasa (@sasa_djuric)

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike