DPS odustao od rušenja Zdravka Krivokapića: Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore povučen

13.12.2021

12:26

0

Inicijativu je krajem novembra u skupštinsku proceduru predalo 40 poslanika opozicije

DPS odustao od rušenja Zdravka Krivokapića: Predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore povučen
Skupstina Crne Gore Youtube printscreen 2 - Copyright Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore, trebalo je danas da odlučuje o inicijativi parlamentarne opozicije za nepoverenje aktuelnoj vladi premijera Zdravka Krivokapića. Ovaj predlog, međutim, povučen je neposredno pred početak sednice.

-Povlačimo inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore, navodi se u saopštenju koje je dostavila Demokratska partija socijalista (DPS).

U saopštenju se navodi da "imajući u vidu najavu Demokratskog fronta (DF) da će podneti inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, saopštenu 11. decembra, a nakon što je ujedinjena opozicija pokrenula proceduru izglasavanja nepoverenja Vladi, smatramo da, bez odlaganja, treba otpočeti razgovore o formiranju nove skupštinske većine".

-Uvereni smo da će doći do formiranja nove parlamentarne većine i, na taj način, biti stvorene neophodne pretpostavke za pad Vlade i razrešenje predsednika Skupštine Crne Gore", piše u saopštenju opozicije.

Demoratski front u subotu je odlučio da traži vraćanje mandata vlade narodu i raspisivanje novih parlamentarnih izbora.

Iako su stranke opozicije tvrdile da će imati dovoljan broj poslanika, pa i više od potrebnog za izglasavanje nepoverenja vladi Krivokapića, u međuvremenu se spekulisalo da će opozicione stranke predvođene DPS-om i SDP-om, Mila Ðukanovića i Raška Konjevića, ipak povući inicijativu, što se i dogodilo.

Odustajanje od inicijative moglo bi da znači samo jedno, a to je da DPS nije uspeo da pronađe "izdajnika" u redovima parlamentarne većine, smatraju poznavaoci prilika.

Inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, naime, potpisalo je 40 poslanika, a za njeno izglasavanje je potreban najmanje 41 poslanički glas.

Stranke parlamentarne većine u Skupštini imaju 41 poslanika, a opozicija 40.

Stranke parlamentarne većine nisu jedinstvene o rušenju Krivokapićeve vlade, a tome se pre svega protive GP URA Dritana Abazovića i Prava Crna Gora Marka Milačića.

Po Ustavu, u slučaju da pad vlade ne bude izglasan, potpisnici inicijative o nepoverenju ne bi mogli da podnesu novu pre isteka roka od tri meseca.

Poslanik Demokrata, Danilo Šaranović, ocenio je juče da bi povlačenje opozicione inicijative bio, kako je naveo, "nokaut" za DPS, SDP i druge od kojeg se, tvrdi, više nikada ne bi oporavile.

Poslanici DF-a najavili su da neće prisustvovati glasanju o nepoverenju vladi, ako do njega dođe, već će napustiti sednicu.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević kaže da vlada danas neće pasti, jer opozicione stranke neće imati većinu za izglasavanja nepoverenja vladi, iako bi, prema njegovom mišljenju, to trebalo da se dogodi, zbog izostalih rezultata tokom godinu dana od njenog izbora.

Jedan od lidera DF Andrija Mandić veruje da u strankama parlamentarne većine nema onih koji bi se priklonili DPS-u u glasanjuu o nepoverenju vladi.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić smatra da u ovom trenutku ne teba zagovarati nove izbore, jer, tvrdi, na njima se ništa bitno ne bi promenilo.

O povlačenju predloga za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore raspravljalo se na sastanku šefova poslaničkih klubova opozicije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike