Ambasada SAD u Crnoj Gori: Rezultati Vlade uglavnom izostaju

02.12.2021

20:00

0

Vreme da politički lideri rade zajedno na rešavanju najhitnijih problema u zemlji koji uključuju borbu protiv korupcije, rast ekonomije i stavljanje COVID-a pod kontrolu

Ambasada SAD u Crnoj Gori: Rezultati Vlade uglavnom izostaju
Copyright Profimedia

SAD očekuju da će crnogorska vlada ispuniti obećanja, data pre više od godinu, da će ostati na evroatlantskom kursu i dati prioritet reformama potrebnim za pristupanje EU, ali do danas, iako se ulažu napori, ti konkretni rezultati uglavnom izostaju, saopšteno je za Glas Amerike iz američke ambasade u Podgorici, u odgovoru na pitanja u vezi sa godišnjicom izbora crnogorske vlade na čijem je čelu premijer Zdravko Krivokapić.


U odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li su godinu posle izbora vlade Sjedinjene Države i dalje uverene da je Crna Gora na tom putu, ambasada SAD navodi da je "od vitalnog značaja da lideri iz celog političkog spektra i celog društva ostave po strani identitetska pitanja koja razdvajaju i usredsrede se umesto toga na hitan zadatak ubrzanja pristupanja Crne Gore EU", prenosi RTCG.

- Sliku dodatno komplikuje stalno uplitanje autoritarnog ruskog režima koji je, sa svojim političkim i verskim proksijima iz regiona i unutar države, našao plodno tlo u duboko podeljenom društvu u pokušaju da skrene Crnu Goru sa njenog evroatlantskog puta - ističe se u odgovoru ambasade, uz ocenu da "velika većina građana Crne Gore" želi da se zemlja pridruži Evropskoj uniji.

Na pitanje da li bi veće učešće Demokratskog fronta (DF) u vladi ugrozilo proevropski put Crne Gore, iz ambasade je ponovljen stav da su SAD uz "sve koji podržavaju suverenu, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru, ukorenjenu u evroatlantskim institucijama".

- Sudeći po njihovim dosadašnjim postupcima i izjavama DF ne deli tu viziju. Nema vremena za gubljenje ako Crna Gora želi da zauzme mesto koje joj pripada uz slobodne i demokratske države Evrope. Identitetska politika podela koja ovaj region drži zarobljenim u prošlosti ne doprinosi nimalo unapređenju interesa građana Crne Gore, navode iz američke ambasade,

Dodaju da je "vreme da politički lideri rade zajedno na rešavanju najhitnijih problema u zemlji koji uključuju borbu protiv korupcije, rast ekonomije i stavljanje COVID-a pod kontrolu".

Ocenjeno je i da je, na godišnjicu izbora nove vlade, "crnogorsko društvo sve polarizovanije".

 -Parlamentarni izbori 2020. i kasnija mirna tranzicija vlasti važne su prekretnice u evoluciji crnogorske demokratije. Promena je zdrava i neophodna za funkcionisanje demokratskog društva. Nažalost, politika “mi” naspram “njih” ojačala je tokom protekle godine - navodi se u odgovoru ambasade na pitanje Glasa Amerike.

Ističe se i da "korupcija i slaba vladavina prava ozbiljno slabe crnogorsku demokratiju i ugrožavaju evroatlantske izglede zemlje i prosperitet njenih građana".

- Pozivamo crnogorsku vladu da ostane usredsređena na postizanje napretka u oblastima koje će ubrzati pristupanje Crne Gore EU. Oblasti koje zahtevaju pažnju i delovanje su dobro poznate: jačanje vladavine prava, suprotstavljanje transnacionalnom organizovanom kriminalu, borba protiv ukorenjene korupcije i razvoj multikulturnog, tolerantnog i inkluzivnog demokratskog društva", ističe se u odgovoru na pitanje Glasa Amerike da li je vlada ispunila obećanje da će sprovesti reforme neophodne za pristupanje zemlje EU i da će se boriti protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ambasada SAD navodi i da "iako je bilo ograničenih uspeha u sektoru bezbednosti, uključujući hapšenja u visokoprofilnim slučajevima organizovanog kriminala, jasno je da Crnoj Gori hitno treba snažno, nezavisno, nepristrasno pravosuđe kako bi se osiguralo da oni koji krše zakon za to odgovaraju, bez obzira na njihove veze".

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike