Zavera u Skupštini Crne Gore: Abazović obara Krivokapića, uz pomoć Mila!?

02.12.2021

12:01

0

Bezuslovnu podršku vladi bi, navode, pružao DPS Mila Ðukanovića, ali ne bi imao pravo da postavlja kadrove po dubini, već bi najveća partija obezbeđivala preko potrebnu apsolutnu većinu za donošenje brojnih zakona i reforme u tužilaštvu i sudstvu

Zavera u Skupštini Crne Gore: Abazović obara Krivokapića, uz pomoć Mila!?
djukanovic abazovic krivokapic - Copyright Profimedia/Printscreen/YouTube

Podgorički portal BiznisCG, pozivajući se na više diplomatskih izvora, najavljuje da će se naredne godine u Crnoj Gori desiti tektonske političke promene, a jedna od njih je opcija da će kabinet premijera Zdravka Krivokapića zameniti manjinska vlada građanskih stranaka čiji premijer će biti Dritan Abazović.

Prema ideji, koja je, kako navode, potekla od američkog diplomate Gabrijela Eskobara, u manjinskoj vladi bi se našla URA, manjinske partije, SD i SDP a poziv je otvoren za Demokrate, iako se, kažu, iz te stranke protive ovakvoj ideji.

Bezuslovnu podršku vladi bi, navode, pružao DPS Mila Ðukanovića, ali ne bi imao pravo da postavlja kadrove po dubini, već bi najveća partija obezbeđivala preko potrebnu apsolutnu većinu za donošenje brojnih zakona i reforme u tužilaštvu i sudstvu.

Foto: Youtube/Printscreen
 

Druga tektonska promena se, prema ovom portalu, može desiti u najjačoj opozicionoj političkoj partiji DPS.

Prema ideji koja kruži u diplomatskim krugovima, lidera te stranke Mila Ðukanovića bi zamenio aktuelni gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Prema istoj ideji, Ðukanović bi ostao predsednik Crne Gore do 2023. godine i ne bi se ponovo kandidovao za predsednika.

- Formalno gledano, prema Statutu DPS-a, novi predsednik DPS-a kao i predsednici lokalnih odbora se biraju na stranačkim izborima. Ðukanović bi se povukao i predložio Vukovića za šefa partije - piše portal pozivajući se na neimenovani izvor.

Upitan da li je povlačenje u direktnoj vezi sa formiranjem manjinske vlade, izvor je, navode, podsetio da se Ðukanović do sada povlačio iz politike u par navrata.

- Povlačenje Ðukanovića sa mesta šefa DPS-a povećalo bi koalicione kapacitete te partije - tvrdi isti izvor.

Da bi došlo do formiranja manjinske vlade neophodno je da Abazović, navodi se, “čvrsto prelomi” i da sruši postojeću vladu premijera Krivokapića, piše portal i dodaje da njihovi izvori tvrde da se Abazović dvoumi.

Youtube printscreen
 

- Ðukanović i Abazović su se par puta sreli "oči u oči" gde su otvoreno govorili o ovoj mogućnosti. Abazović je zainteresovan za političko-ekspertsku manjinsku vladu gde bi deo postojećih ministara zadržali funkcije a vlada bi bila ojačana ministrima iz manjinskih partija. Glavni cilj nove manjinske vlade bi bilo ubrzanje EU integracija - navodi izvor portala BiznisCG.

Navodi se da bi URA manjinsku podršku DPS-a branila pričom da su naterali Ðukanovića da se povuče, dok DPS ne bi imao problema s tim jer je već nudio URA i Demokratama neku vrstu programske koalicije.

Portal podseća da je tokom nedavnog boravka u SAD Abazoviću upućena ozbiljna opomena zbog stagnacije procesa pristupanja Evropskoj uniji.

To, dodaju, nije krila zamenica državnog sekretara Vendi Šerman sa kojom Abazović imao sastanak u Vašingtonu.

S druge strane, SAD i ambasadori zemalja Kvinte zameraju DPS-u da se “sporo reformiše” i da mora da se oslobodi kompromitovanih kadrova “po dubini”.

Izvori portala procenjuju da su šanse da dođe do manjinske vlade 50 odsto, a da se kao druga opcija sve više nameću vanredni parlamentarni izbori.

To je, podsećaju, direktno potvrdio Abazović ističući da su vanredni izbori “najčistija opcija”.

Kao tačka prekida se navodi neusvajanje Budžeta i poreskih reformi čiji je autor ministar finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, prema kojima će minimalac u narednoj godini biti 450 evra.

BONUS VIDEO: 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike