Srpski narod u Crnoj Gori će imati odgovor! Istoričar Raković upozorava: Velika izdaja je na pomolu

30.11.2021

09:01

0

Burna politička situacija u Crnoj Gori

Srpski narod u Crnoj Gori će imati odgovor! Istoričar Raković upozorava: Velika izdaja je na pomolu
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube

Sve što je premijer Zdravko Krivokapić uradio nakon 30. avgusta može se svesti pod termin postizborna izdaja, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.

Stoga, ocenjuje on, od Vlade koju predvodi Krivokapić ne treba očekivati da će organizovati popis stanovništva niti ispraviti nepravdu koja je je prema srpskim nacionanim interesima u Crnoj Gori nanošena u kontinuitetu poslednjih 20 godina pod režimom DPS-a.

- Nije prvi put da je snaga srpskog naroda posle izbora zloupotrebljena od onih koji su preoteli izbornu pobedu. To se dogodilo i u Srbiji posle 5. oktobra 2000. i u Crnoj Gori posle 30. avgusta 2020. U Crnoj Gori bi se pre moglo govoriti da je reč o postizbornoj izdaji. S tim u vezi je Krivokapićev podanički odnos prema stranim ambasadama i institucijama Zapada čiji je nosilac NATO koji je dvaput bombardovao srpski narod (1994-1995. i 1999). Stoga od Krivokapićeve vlasti ne treba očekivati da će omogućiti popis i ispraviti nepravdu prema srpskom jeziku, srpskoj ćirilici i istorijskim srpskim trobojkama Crne Gore koje je DPS sve zajedno do kraja skrajnuo u državnoj upotrebi. Krivokapićevim nalogodavcima ne odgovara da popis pokaže da su Srbi većina u Crnoj Gori.

- Dakle, da za sada sumiramo: Krivokapićevo vreme ćemo možda pamtiti samo po tome da je Srbima omogućeno da se zapošljavaju i da je izmenjen Zakon o slobodi veroispovesti u korist Srpske pravoslavne crkve, ali da Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom neće biti potpisan, kao što neće biti vraćeni u upotrebu elementi srpske državnosti Crne Gore, neće biti povučeno priznanje tzv. Kosova i u Podgoricu neće biti vraćen ambasador Republike Srbije koji je proteran - ocenio je Raković.

Sa druge strane, uprkos tome što je Krivokapićeva vlast prevarila glasače srpske nacionalnosti, prema mišljenju Rakovića, sveukupan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je nešto bolji nego za vreme vladavine DPS-a.

- Uprkos tome što je Krivokapićeva vlast prevarila glasače srpske nacionalnosti koji su bili nosioci izbornih promena u Crnoj Gori i uprkos tome što je Krivokapićeva vlada do kraja zategla odnose sa Republikom Srbijom – položaj srpskog naroda u Crnoj Gori danas je ipak nešto bolji nego u vreme kada je vladao Đukanovićev srbofobni režim. Tačno je da političkim predstavnicima srpskog naroda i pobedničke liste „Za budućnost Crne Gore“ nije omogućeno da budu na ministarskom nivou izvršne vlasti, čime je delom nastavljena segregacija koju je uspostavio DPS. No, tačno je da Srbi danas imaju priliku da se zaposle i obezbede svoje porodice, i taj vrlo važan pomak se ne sme prevideti - napomenuo je Raković.

Krivokapićeva poseta Beogradu je znak Vučićeve dobre volje za relaksiranjem odnosa

Poseta Zdravka Krivokapića Beogradu nije imala nikakvog efekta i neće doprineti poboljšanju odnosa između Srbije i Crne Gore, smatra Raković.

On tumači tu posetu kao znak dobre volje predsednika Srbije Aleksandra Vučića za spuštanje tenzija, iako zvanični Beograd ničim nije doprineo da one narastu.

- Odnosi Srbije i Crne Gore nisu poboljšani posle Krivokapićeve zvanične posete Republici Srbiji. Zdravko Krivokapić je godinu dana molio da ga prime u Beogradu i tumačio bih ovu posetu kao dobru volju predsednika Aleksandra Vučića da tenzije malo splasnu, iako Srbija za te tenzije ne snosi baš nikakvu odgovornost. Vučić je, uostalom, Krivokapiću pokazao snagu Srbije. Krivokapiću je ostalo samo da se divi ojačanoj Srbiji čiju veličinu danas svedoči Hram Svetog Save u Beogradu - istakao je Raković.

Formiranje manjinske vlade uz podršku DPS-a bio bi završni čin izdaje narodne volje

- U formiranje manjinske vlade GP URA, manjinskih stranaka, SDP-a i SD-a koju bi u Skupštini podržao DPS, Raković ne veruje. Ipak, ukoliko bi do takvog raspleta dogođaja došlo, on bi predstavljao završni čin izdaje narodne volje koji bi vodio do nove segregacije srpskog naroda u Crnoj Gori.

- To bi bio konačni cilj izdaje narodne volje koja bi vodila do nove segregacije nad srpskim narodom. Stoga ne verujem da će doći do formiranja manjinske vlade, ali treba biti oprezan. Srpski narod Crne Gore bi na to sigurno imao odgovor - izjavio je Raković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Borba.me

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike