Reči nade epidemiologa: Možda je novi soj slepo crevo za koronavirus?

27.11.2021

08:20

0

Čičin Šain podseća da vakcine smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa

Reči nade epidemiologa: Možda je novi soj slepo crevo za koronavirus?
Pixabay

Zbog tolikog broja mutacija virus svakako treba pratiti s oprezom, smatra profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a, jer može doneti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vesti.

Luka Čičin Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Helmholc, kaže da se o zaraznosti novog soja ne zna ništa.

- Znamo da je novi soj znatno mutirao, što upućuje na veći evolucioni skok. To nam govori da bi taj soj mogao imati različita svojstva, ali ne znamo kakva će ta svojstva biti, rekao je za Dnevnik NoveTV Luka Čičin Šain, virusni imunolog iz Centra za infektološka istraživanja Helmholc.

Čičin Šain podseća da vakcine smanjuju i rizik od zaraze i širenja virusa. Pre vakcina imali smo i škotski i britanski soj i nebrojeno mutacija.

- Mimo tih sojeva imali smo jedan velik broj manje važnih varijanti koje su bile od nekog interesa, a za koje su praćenjem naučnici SZO utvrdili da sojevi ne postaju dominantniji - rekao je Čičin Šain.

Zbog tolikog broja mutacija virus svakako treba pratiti s oprezom, smatra i profesor Kristian Vlahoviček s PMF-a, jer može doneti veću zaraznost, lakše širenje, ali možda i dobre vesti.

- Lako može značiti i to da je to jedna od mutacija koja će biti slepo crevo za virus, evoluciono slepo crevo možda je sad žarište u Južnoj Africi, ali će zamreti jer se pokazuje da takav virus nije dovoljno kompetitivan s virusima koji kolaju u populaciji - rekao je Vlahovček.

Svetska zdravstvena organizacija novi soj nazvala je prema grčkom slovu - omikron. Poručuju da preliminarni podaci pokazuju kako ovaj soj predstavlja veći rizik od ponovne zaraze. Evropska unija predlaže zemljama članicama potpunu zabranu letova prema jugu Afrike do daljnjeg, dok bi putnici koji stižu iz tog područja morali u strogi karantin. Takva ograničenja sve više uvode ostale zemlje.

 

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti