"Ovo je kovid-21": Premijer Belgije o novom soju korone koji je već stigao u tu zemlju

26.11.2021

17:24

0

Premijer Belgije objavio je novi set mera protiv virusa korona, kako bi se sprečilo širenje četvrtog talasa u toj zemlji

"Ovo je kovid-21": Premijer Belgije o novom soju korone koji je već stigao u tu zemlju
Copyright AP Photo/Vadim Ghirda

Možemo reći da je ovo kovid-21 umesto kovid-19, tri puta je zarazniji od originalnog virusa, rekao je belgijski premijer Aleksander De Kro o novom soju virusa korona koji se pojavio u Africi, a registrovan je i u toj evropskoj zemlji.

De Kro je upozorio da je novi soj, označen kao B.1.1.529 mnogo drugačiji od onog koji se pojavio u Vuhanu pre dve godine, tvrdeći da je trostruko zarazniji od njega, prenosi RT.

Novi soj identifikovan je u Bocvani 11. novembra i veruje se da se širi u Južnoj Africi.

Prema dosadašnjim saznanjima, ova varijanta virusa ima 32 mutacije na spajk proteinu virusa, što bi moglo da mu omogući da zaobiđe vakcinalni imunitet, a britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost nazvala ju je "najgorom do sada“.

Premijer Belgije objavio je i novi set mera protiv virusa korona, kako bi se sprečilo širenje četvrtog talasa u toj zemlji. Mere podrazumevaju zatvaranje noćnih klubova i diskoteka na tri nedelje, kao i zabranu privatnih proslava.

Zabavni sadržaji zatvaraju se u 23 sata, dok je broj gostiju za jednim stolom u restoranima ograničen na šest.

De Kro je naveo da se zemljom širi četvrti talas, izazvan Delta sojem virusa korona, te da ta zemlja nikada nije imala više slučajeva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike