Hrvati počeli papreno da kažnjavaju za nepoštovanje mera! Zbog odbijanja vakcinacije slede i otkazi!

23.11.2021

15:59

0

Propisane kazne od 3.000 do 7.000 evra

Hrvati počeli papreno da kažnjavaju za nepoštovanje mera! Zbog odbijanja vakcinacije slede i otkazi!
hrvatska plate - Copyright Pixabay

U poslednjih nekoliko dana, Hrvatska se suočava sa restriktivnim merama zbog epidemije koronavirusa. Jedna od mera su i kovid potvrde, ali i obavezno testiranje zaposlenih u javnim institucijama ako je ne poseduju.


Za one koji odbijaju, propisane su kazne. Vlada Hrvatske danas je uvela novčane kazne za nepoštovanje kovid propusnica u iznosu od 3.000 do 7.000 evra.

Neki zaposleni u javnim institucijama su, zbog odbijanja da se testiraju ili da se vakcinišu kako bi dobili potvrdu, pred otkazom.

Kako piše Jutarnji list, u javnim službama, posebno u školama, ima zaposlenih koji su odbijali testiranje i otvarali bolovanje. Zbog toga su mnogi direktori škola i dalje “pod opsadom”.

Deo uspeva da spreči zaposlene bez potvrda i nalaza testa da uđu u razrede,  drugi deo ih propušta kako bi izbegli fizički sukob, a neki iz razreda udaljuju učenike i organizuju zamenu nastavnika, navodi ovaj medij.

Zabeleženi su i slučajevi gde su zaposleni od direktora tražili da potpišu zahtev za davanje izjave o preuzimanju odgovornosti od posledica medicinskog zahvata – testiranja, što direktori nisu u obavezi da potpišu.

Stižu i upozorenja pred otkaz

Zabeleženi su i prvi slučajevi upozorenja o pokretanju postupka za otkaz.

U zagrebačkoj “Drvodjeljskoj školi” Jutarnjem listu je potvrđeno da je dvoje nastavnika dobilo upozorenja pred otkaz.

Takav scenario zasad je uspela da izbegne direktorka zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, uprkos problemima sa dvoje zaposlenih.

Direktori u teškoj poziciji, bez podrške

- Dve zaposlene odbijale su testiranje, a nakon što su sprečene da uđu u školu, pozvale su policiju. Pred školom ih je podržavala grupa od 20 osoba. Drugog dana, jedna od njih je uspela da uđe u školu. Zatekla sam je na hodniku i zamolila da izađe. Odbila je i pozvala sam policiju, ali oni nisu imali ovlaščenje za postupanje, prepričava dešavanja direktorka Milica Medak.

U ponedeljak je jedna od njih ipak donela nalaz testa, a druga je otvorila bolovanje.

- Problem je što iza nas direktora ne stoji niti sindikat, niti grupa advokata koji će me braniti, niti imamo osiguranu besplatnu pravnu pomoć. Dolaze nam ljudi s papirima na kojima su članovi različitih zakona, za koje tvrde da ih mi kršimo. Nije li to zaplašivanje? , rekla je Medak, koja se takođe našla u situaciji da joj jedna nastavnica nudi da potpiše zahtev o preuzimanju odgovornosti od posledica medicinskog zahvata.

Kazne za nepoštovanje kovid propusnica

Inače, Vlada Hrvatske uvela je kazne od 30.000 do 50.000 kuna (od oko 4.000 do oko 7.000 evra) za nepoštovanje kovid propusnica u javnim institucijama, saopštio je danas posle redovnog sastanka vlade ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike