Nemački novinar pomagao migrantima da pređu Hrvatsku, pa uhvaćen blizu granice

21.11.2021

13:19

0

U policijskom saopštenju se navodi da se kriminalističkim istraživanjem utvrdilo da je nemački državljanin pomagao ostalim strancima u nezakonitom prelasku, čime je kršio Zakon o strancima, Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o šengenskim granicama

Nemački novinar pomagao migrantima da pređu Hrvatsku, pa uhvaćen blizu granice
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hrvatska policija je u ilegalnom ulasku iz BiH u Hrvatsku zatekla kod Cetingrada osam stranaca, među kojima i 44-godišnjeg nemačkog novinara kojem se potom sudilo za ilegalan ulazak i krijumčarenje ljudima. Međutim, sud ga je kaznio samo za ilegalan ulazak u Hrvtasku, saopštila je Policijska uprava karlovačka. 

Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Karlovcu presudilo mu je da plati novčanu kaznu od 3.600 kuna, oko 57.000 dinara za ilegalan ulazak.

Međutim, sud nije uvažio drugi deo optužnog predloga policije kojim su ga teretili za pomaganje migrantima u nezakonitom prelasku granice. 

Najavljeno je da će se zbog oslobađajućeg dela odluke suda stanica granične policije Cetingrad u zakonskom roku žaliti. 

U policijskom saopštenju se navodi da se kriminalističkim istraživanjem utvrdilo da je nemački državljanin pomagao ostalim strancima u nezakonitom prelasku, čime je kršio Zakon o strancima, Zakon o nadzoru državne granice i Zakonik o šengenskim granicama. 

Ne navodi se iz kojih je zemalja sedmoro ilegalnih stranaca sa kojima je zatečen nemački novinar, već samo da su svi rekli da nameravaju da Hrvatskoj predaju zahtev za međunarodnu zaštitu.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike