Danas pada odluka o Bosni i Hercegovini: Šta li će uraditi Rusija?!

03.11.2021

11:08

0

Rusija je u julu predložila rezoluciju kojom je pokušala u Savetu bezbednosti da ograniče mandat Šmitu do 31. jula 2022. godine

Danas pada odluka o Bosni i Hercegovini: Šta li će uraditi Rusija?!
savet bezbednosti UN - Copyright AP photo

Savet bezbednosti UN danas odlučuje o produženju mandata EUFOR-a rezolucijom koja je već usaglašena, a u njoj se ne spominje OHR i visoki predstavnik.

Klix.ba piše da je to pokrenulo brojne diskusije.

Nakon što je Veće za implemetaciju mira (PIC) u maju ove godine donelo odluku o imenovanju Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika bez podrške Ruske Federacije smatralo se da će Rusija blokirati produženje misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Naredni koraci ruske diplomatije išli su u smeru da oslabe uticaj i legitimitet Šmita, pa je 22. jula Rusija predložila rezoluciju kojom je pokušala u Savetu bezbednosti da ograniče mandat Šmitu do 31. jula 2022. godine, odnosno stvoriti dojam da odluka Upravnog odbora PIC-a nema legitimitet.

Ipak, ruska rezolucija je tada odbijena, a američki predstavnik u Savetu beubednosti Ričard Mils je kazao da je Šmit imenovan i da Savet bezbednosti ne odlučuje o tome, već PIC.

-Sve članice UO su prihvatile imenovanje Šmita, osim Rusije. Odluke Upravnog odbora ne moraju biti jednoglasne. Šmit će preuzeti dužnost 1. augusta i Savet bezbednosti UN-a nema ulogu u njegovom imenovanju- rekao je Mils tom prilikom.

Nakon svih tih dešavanja bilo je potpuno jasno da nijedna rezolucija Saveta bezbednosi o bilo kojem pitanju vezanom za Bosnu i Hercegovinu neće spomenuti visokog predstavnika niti OHR.

Postoji jasna razlika u shvatanju pozicije Šmita. Rusija i Kina ne prihvataju njegov legitimitet, a preostale tri stalne članice Velika Britanija, SAD i Francuska prihvataju.

Danas će Savet bezbednosti odlučivati o produženju mandata EUFOR-a u BiH te s tim u vezi rezolucija ne definiše ulogu OHR-a i visokog predstavnika osim ako to eksplicitno ne naglasi, jer ona je već definisana.

S tim u vezi (ne)spominjanje visokog predstavnika, što je bilo sasvim očekivano s obzirom na već spomenute suprotnosti u shvatanju velikih sila, ne poništava ranije rezolucije na osnovu kojih Kristijan Šmit ima mandat.

Međutim, u javnosti se stvorio dojam (ne)svesnim porukama i dela političkih aktera da ovo predstavlja poraz OHR-a i potpuni gubitak legitimiteta, time samo jačajući poziciju Milorada Dodika koji već mesecima tvrdi da Šmit nema legitimitet.

U istoj rezoluciji ne spominje se ni PIC, a u prethodnim rezolucijama o produženju mandata EUFOR-u jeste.

Da li to znači da PIC više neće imati mandat, ako već po ovoj logici OHR i visoki predstavnik nemaju legitimitet?

Ako PIC ne postoji, Rusija bi danas trebalo da napustiti spomenuto telo. Ako rezolucija o produženju mandata EUFOR-a definiše ulogu visokog predstavnika, to bi značilo da se on svake godine potvrđuje na Savetu bezbednosti, što je potpuno pogrešno tumačenje.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Klix.ba

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike