Gnusan napad Đukanovića na SPC: Parola srpskog sveta da bi se ostvario projekat velike Srbije

09.10.2021

14:42

0

Predsednik Crne Gore ne prestaje sa nebuloznim izjavama

Gnusan napad Đukanovića na SPC: Parola srpskog sveta da bi se ostvario projekat velike Srbije
profimedia-0636802145 - Copyright Profimedia

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma.

- Ako nekome na Zapadu jednostavno kažete da postoji neki spor između države i jedne verske zajednice u Crnoj Gori, to će shvatiti u smislu da država nije dovoljno fleksibilna, a još ako je reč o državi sa Balkana, sa komunističkom prošlošću, odmah im se može činiti da im je sve jasno - rekao je Đukanović.

On je naveo da ne razumeju da tu "nije reč o pitanju verskih sloboda nego je reč o pitanju instrumentalizacije verske zajednice za rušenje suverenosti susednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom srpskog sveta".

Prema njegovim rečima, "velikosrpski nacionalizam" je izgubio svoje uporišne tačke u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji i ostale su mu Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

- Naravno, ne žele se odreći Republike Srpske, ali prioritetno je napadati jeste ozbiljan rizik, jer je Dejton proizvod međunarodne zajednice i njegovi autori će taj proizvod vrlo odlučno i do kraja braniti. Niko ne voli da krene u sukob sa autorima Dejtona, Amerikancima - smatra Đukanović, prenosi CdM.

Crna Gora im se, mišljenja je Đukanović, u vezi sa tim doima lakšim plenom.

- Mi u Crnoj Gori smo izuzetno odlučni, da ne dozvolimo ponavljanje tragedije s kraja 20. veka. Iskustvo zadnjih nekoliko godina je do te mere probudilo crnogorski patriotizam da bi nam Srbija teško mogla napraviti veću uslugu - kazao je Đukanović.

Smatra da u Crnoj Gori "nacionalizam nikada nije dobio veliki zamah".

- Naša politika je bila i ostala da se protiv srpskog ili bilo kojeg drugog nacionalizma ne želimo boriti crnogorskim nacionalizmom, nego se borimo državljanskim konceptom našeg društva. Čvrsto sam uveren da Crna Gora može preživeti samo kao država državljana. Ako pogledate sastav stanovništva, jasno je da je društvo državljana taj štit koji nas brani od nazadnjačkog nacionalizma - kazao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike