Novi Đukanovićev napad na SPC: "Prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma"

09.10.2021

07:09

0

Autor: I. P.

Ðukanović tvrdi da je reč o "instrumentalizaciji verske zajednice za rušenje suverenosti susednih država"

Novi Đukanovićev napad na SPC:  "Prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma"
Copyright Teleskopija/Youtube printscreen

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović ponovio je optužio Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da je, kako je naveo, "jedina prekogranična infrastruktura srpskog nacionalizma". 

Ðukanović je za slovenačko Delo tvrdi da je reč o "instrumentalizaciji verske zajednice za rušenje suverenosti susednih država da bi se ostvario projekat velike Srbije, ovog puta pod parolom ''srpskog sveta''", prenosi portal CdM.

Predsednik Crne Gore smatra da je 90-ih godina srpski nacionalizam promovisao ideju o svim Srbima u jednoj državi, a da je danas, umesto toga, prisutna parola "srpski svet" i da jer to samo drugačije oblikovan isti cilj.

Prema mišljenju Ðukanovića, "velikosrpski nacionalizam je izgubio svoje uporišne tačke u Hrvatskoj i na Kosovu" i ostale su mu, kako je naveo, "Crna Gora i Republika Srpska u Bosni i Hercegovini".

On je rekao da je Crna Gora "izuzetno odlučna" da ne dozvoli ponavljanje tragedije s kraja 20. veka i da je politika Crne Gore bila i ostala da protiv srpskog ili bilo kog drugog nacionalizma ne želi da se bori crnogorskim nacionalizmom, nego, kako je naveo, "državljanskim konceptom našeg društva".

Podsećamo  Mitropolija crnogorsko-primorska se  nedavno oglasila saopštenjem u kome upozoravaju da predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavlja da izaziva podele i uznemirava građane.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike