Milo i Blažo Đukanović sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom

04.10.2021

15:19

0

MANS predstavio rezultate globalne istrage "Pandora papiri"

Milo i Blažo Đukanović sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom
Copyright Instagram

Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Devičanskih ostrva, Paname i Gibraltara, pokazuje istraživanje centra MANS.

Instagram
 

Sin predsednika Crne Gore iskoristio je tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori.

Do tih podataka došao je istraživački centar MANS kroz globalnu istragu o of šor poslovima pod naslovom "Pandora papiri" koju je vodio istraživački kozorcijum istraživačkih novinara iz 117 zemalja. 

Instagram
 

Do sada najveća baza procurelih podataka sadrži 12 miliona dokumenata iz 14 of šor agencija. Jedna od njih je Alcogal, vodeća advokatska kancelarija u Panami, uz čiju pomoć su Đukanovići skrivali svoje poslove. U dokumentaciji te firme MANS je pronašao overene kopije ugovora koje pokazuju da je 21. juna 2012. godine na britanskim devičanskim ostrvima Milo Đukanović formirao Victoria Trust, a njegov sin Capecastel Trust.

Instagram
 

Trastovi ne postoje u crnogorskom zakonodavstvu, a na of šor destinacijama obično služe za skrivanje pravih vlasnika imovine. Osnivač trasta prenosi vlasništvo nad imovinom na drugo lice ili kompaniju koja postaje zvanični vlasnik, iako njom samo upravlja. U ugovoru o trastu, koji ostaje skriven od javnosti i ne dostavlja se nijednoj instituciji, se precizira ko ima stvarnu korist od korišćenja ili prodaje te imovine.

Instagram
 

Sve počinje u elitnom delu Londona, gde je smeštena advokatska kancelarija koja je u maju 2012. godine overila lična dokumenta Mila i Blaža Đukanovića i kopije poslala partnerskoj firmi u Švajcarskoj Management (Suisse), koja je u martu 2013. godine promenila ime u LJ Management (Suisse). Ona je upravljala stotinama firmi registrovanih na raznim of šor destinacijama uz pomoć panamskog Alcogal-a.

Instagram
 

Jedna od kompanija iz te kompleksne mreže CM Skye 2 (PTC) Limited sa Devičanskih ostrva koja je kasnije nazvana LJ Skye 2 (PTC) Limited sklopila je tajne ugovore o formiranju trastova predsednika Crne Gore i njegovog sina. 

U tim ugovorima se navodi minimalni osnivački ulog i precizira da u bilo kom trenutku u trastove može biti uneta imovina kako od strane osnivača tako i drugih lica. Trastovi su uspostavljeni na period od 80 godina, a kompanija koja njima upravlja je ovlašćena da za račun Đukanovića može kupovati i prodavati nekretnine i firme, otvarati nove kompanije i žiro račune, davati i uzimati kredite i obavljati razne druge poslove. 

Instagram
 

Da se zaista radi o predsedniku Crne Gore i njegovom sinu pokazuje overena dokumentacija koja je priložena prilikom uspostavljanja trastova: diplomatski pasoš Mila Đukanović i račun za vodu sa njegove podgoričke adrese, koji je poslužio kao dokaz prebivališta. Njegov sin je dostavio crnogorsku ličnu kartu i račun za iznajmljivanje stana u Londonu.

Instagram
 

U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasledstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Reč je o neopozivim (irrevocable) trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja poverilaca.

Instagram
 

Ugovorima je predviđeno da se sredstva u trastovima akumuliraju sve dok Milo, odnosno Blažo ne daju drugačije uputstvo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike