United Grupa nakon brojnih prigovora korisnika kažnjena sa 780.000 dinara, a preti im i milionska kazna!

07.10.2021

15:10

0

Otkako je Telemach dobio novog vlasnika, korisnici se suočavaju sa brojnim problemima, a Hakom prima sve više pritužbi na njihov rad

United Grupa nakon brojnih prigovora korisnika kažnjena sa 780.000 dinara, a preti im i milionska kazna!
Telemach Youtube printscreen - Copyright Youtube printscreen

Kompaniji Telemach (nekadašnji Tele2), nakon što je izneverila brojne korisnike, te dobila mnoštvo prigovora, predstoje novi problemi.

Naime, nakon brojnih prigovora i korisnika i regulatora, kompaniju, koju je u martu prošle godine preuzela United Grupa, Hrvatska regulatorna agencija za elektronske komunikacije kaznila je s 50.000 kuna (780.000 dinara).

Kazna je izrečena jer nisu na vreme uklonili nepravilnosti u odnosu s korisnicima.

Taj iznos direktor Telemacha, a reč je o članu uprave Mislavu Galleru, dužan je da uplati u roku od osam dana. Ukoliko ne otkloni nepravilnosti, preti mu još jedna kazna od 70.000 kuna (milion dinara).

Kako se može videti u rešenju Hakoma, agencija je u maju zbog prigovora korisnika obavila nadzor tokom kojeg je utvrđeno da Telemach ne odgovara na prigovore u roku, da kasni s obradom zahteva za raskid ugovora te kasni s obračunom ili korisnicima ne daje obračun penala u slučaju prevremenog raskida. Iako je agencija dala rok od 15 dana da te nepravilnosti otkloni, Telemach to nije uradio.

Tokom ponovljenog nadzora inspektori su utvrdili da operater ne odgovara na vreme na reklamacije, da nepravovremeno ne reševa zahteve za raskid ugovora. U skoro polovini primljenih zahteva nedostaju podaci o datumu prijema. Procenat nerešenih je čak 71 odsto.

Efikasnost je loša i u slučajevima rešavanja zahteva za obračun penala u slučaju prevremenog raskida pretplatničkog ugovora, što bi operater trebalo da dovrši u roku od jednog dana.

Otkako je Telemach dobio novog vlasnika, korisnici se suočavaju sa brojnim problemima, a Hakom prima sve više pritužbi na njihov rad.

Hakom je protiv Telemacha podigao i optužni predlog otkrivši da je operater korisnicima tarife  Bezbroj GB promet podataka smanjio sa 1 TB na 200 GB, propustivši da ih obavesti da imaju pravo na raskid ugovora.

Povodom svih primedbi, Telemach se pravda da kompanija pod novim vlasnikom prolazi kroz intenzivnu transformaciju poslovanja. 

-Reč je o složenom i zahtevnom procesu koji operatori slične veličine kao Telemach sprovode u proseku dve do tri godine i koji nije moguće sprovesti bez izazova na putu. Tako su spomenuti proces prebacivanja sistema pratile i određene poteškoće koje su kratkoročno mogli osetiti i neki naši korisnici, a što je rezultiralo povećanjem broja korisničkih pritužbi, priznaje Telemach u saopštenju u kojem pokušava da opravda svoje loše poslovanje i odnos prema korisnicima.

United Grupa Tele2 je marta prošle godine kupila za 220 miliona evra, a naziv operatera promenjen je u Telemach u novembru.

Printscreen/Youtube
 
I Konkurencijski savet BiH pokrenuo istragu protiv Junajted grupe

Konkurencijski savet BiH pokrenuo je istragu zbog sumnje u protivzakonite medijske kartele Junajted grupe u BiH.

Zahtev za pokretanje postupka podnesen je ranije ove godine, a Konkurencijski savet BiH, inače nezavisna antimonopolska agencija sa sedištem u Sarajevu, tokom postupka utvrdiće da li su Junajted grupa (United Group) i zavisna pravna lica prekršili zakon prilikom zaključenja restriktivnih, kartelskih sporazuma o ekskluzivnoj distribuciji kanala CNN i Newsmax, a na štetu korisnika i konkurencije.  Isto tako, ispitaće se postoji li povreda konkurencije zaključenjem  sporazuma između United Media Sarl (Luksemburg) i Newsmax Media (Sjedinjene Američke Države) iz 2020. godine, kojim je pokrenut novi informativni program Newsmax Adria.

Ishod ove istrage mogao bi  se ogledati u višemilionskim novčanim kaznama u korist budžeta BiH i njenih građana, uz značajne druge pravne sankcije i posledice za Junajted grupu i njene povezane kompanije.

Prema dostupnim informacijama, sporni neprijavljeni i neodobreni sporazum kompanija Adria News Sarl (Luksemburg) i Turner Broadcasting System Europe Ltd (Ujedinjeno Kraljevstvo) potpisan je 2013. godine, a on se zasniva na ekskluzivnosti emitovanja CNN programa u BiH i regionu.

Kao epilog, moguće je i podizanje krivičnih prijava po osnovu podnesenih dokumenata. Važno je naglasiti da, prema zakonodavstvu BiH, stvaranje monopola na tržištu zaključivanjem sporazuma predstavlja krivično delo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike