Pojavio se uznemirujući snimak hrvatske policije i migranata: Komentari na društvenim mrežama su sramotni (VIDEO)

07.10.2021

13:20

0

Autor: A. S.

Još jedan u nizu snimaka uznemirio je javnost

Pojavio se uznemirujući snimak hrvatske policije i migranata: Komentari na društvenim mrežama su sramotni (VIDEO)
Printscreen/YouTube

U emisiji "Potraga" hrvatskog RTL-a objavljeni su uznemirujući snimci na kojima se može videti i čuti kako maskirane osobe tuku migrante, koji ispuštaju bolne krike, i potom ih nasilno usmeravaju preko rukavca reke Korane, s teritorije Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Isti snimak su objavili holandska istraživačka novinarska mreža "Lighthouse Reports" i neki od vodećih evropskih medija, koji su takođe učestvovali u istraživanju.

Na snimku se može videti kako jedan od maskiranih muškaraca tuče migranta i za njim viče: "Go to Bosnia", prenosi Tanjug.

Reč je, inače, o snimku napravljenom u junu ove godine, tokom osmomesečnog istraživanja u kojem je učestvovala i ekipa RTL-a sa kolegama iz Holandije, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske...

Istraživački novinari Klas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabeležili ovaj događaj nedaleko od mesta Šturlić, na bosanskohercegovačkoj strani.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je ranije danas da ne može konkretno da komentariše snimak, ali i dodao da je direktor policije formirao tim koji je već na terenu sa zadatkom da utvrdi šta se tačno dogodilo i ko je u tome učestvovao.

Na pitanje da li će i on biti odgovoran ako se pokaže da je snimak autentičan, Božinović je odgovorio pitanjem: "Zašto bi to bila moja lična odgovornost?"

Rekao je i da niko nije dobio uputstvo da koristi silu.

"Samo tuci, i ja bih"

Nakon objavljivanja uznemirujućeg snimka, o svemu su se na društvenim mrežama oglasili i brojni građani.

Manji deo komentara osuđuje napad na migrante, dok većina to na ovaj ili onaj način odobrava ili čak slavi, piše Index.hr.

"Bravo, policijo!", napisali su na Fejsbuku brojni građani, s tim što ima i onih koji smatraju da na snimku nisu policajci, te da je sve namešteno. S mlaćenjem migranata i ilegalnim guranjem nazad u BiH niko od njih nema problema.

"Podrška maskiranim osobama", "Samo jako!", "Samo tuci, i ja bih", "Svaka čast MUP-u Hrvatske", "Pametno da su se setili skinuti obeležja i staviti fantomke, čista podrška momci", neki su od komentara koji se mogu naći na Fejsbuku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti