Vozio kamion na "zabranjeno gorivo", tužio Hrvatsku i dobio spor u Strazburu!

31.08.2021

16:00 >> 15:58

0

Autor: A. B.

Sud je presudio u korist oštećenog i dosudio 3.000 evra na ime kršenja prava Konvencije i 685 na ime troškova

Vozio kamion na "zabranjeno gorivo", tužio Hrvatsku i dobio spor u Strazburu!
Copyright Pixabay

Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povredila prava dvojice svojih državljana, od kojih je jednom dva puta suđeno za isto delo, dok drugom nije dopušteno da prisustvuje sednici Žalbenog veća.

Da mu je dva puta suđeno za istu stvar, sud u Strazburu zaključio je u slučaju vlasnika kamiona koji je prekršajno kažnjen, a kasnije i u upravnom postupku, jer se vozio na nelegalno lož ulje.

Prvo je kažnjen sa 4.800 kuna 2012. godine, a dve godine kasnije kažnjen je u upravnom (poreznom) postupku prema istom zakonu o trošarinama.

Tada mu je naloženo da plati 83.025 kuna, što je akciza na plinsko ulje povećana sto puta, jer je tzv. “lož ulje koje se koristi u nedozvoljene svrhe”.

Na osnovu svoje ustaljene sudske prakse, Evropski sud je utvrdio da su i prekršajni i kasniji postupci imali značaj krivične prijave, da su se oba postupka odnosila na iste činjenice i da je došlo do dupliranja, što je dozvoljeno samo ako se dupliraju postupci iz različitih aspekata. protivpravnog ponašanja.

Međutim, u slučaju podnosioca, takav odgovor je izostavljen, jer je primarna svrha novčanih kazni u oba postupka bila kažnjavanje poreskog prekršaja, izvestila je kancelarija hrvatskog zastupnika pred sudom u Strazburu.

Sada Hrvatska mora da mu plati skoro 4.000 evra, a Sud je utvrdio da prekršajni i upravni postupak nisu dovoljno povezani ili komplementarni da opravdaju vođenje oba postupka.

Pročitajte još:

Sud je presudio u korist oštećenog i dosudio 3.000 evra na ime kršenja prava Konvencije i 685 na ime troškova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike