Iznenada umro Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba

28.02.2021

06:47 >> 18:18

0

Bandić je već duže vremena imao ozbiljnih problema sa zdravljem, a 2003. godine imao je težak moždani udar

Iznenada umro Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba
Copyright Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File)

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić iznenada je u preminuo rano jutros u 66. godini od posledica srčanog udara, saopštila je Služba za informiranje Grada Zagreba.

“U dubokoj tuzi obaveštavamo sugrađanke i sugrađane, saradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. februara u 66. godini od posledica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić”, navodi se u saopštenju.

Bandiću je pozililo kasno sinoć, Hitna pomoć prevezla ga je u bolnicu Sveti duh, gde je preminuo uprkos naporima lekara da ga reanimiraju, prenose hrvatski mediji.

Bandić je već duže vremena imao ozbiljnih problema sa zdravljem, a 2003. godine imao je težak moždani udar.

Pročitajte još

Pre tri godine mu je ugrađen stent, a u junu prošle godine je bio hospitalizovan nakon što mu je pozlilo. Imao je i plućnu emobiliju i nekoliko operacija, uključujući operaciju glasnih žica.

Bandić je rođen 22. novembra 1955. u Grudama u Bosni i Hercegovini, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Zagrebu, a godine 2000. upisao je poslediplomske studije na tom fakultetu.

Prema vlastitom priznanju, prekretnica u njegovom životu bila je 1974, kada se preselio u Zagreb. U svojoj biografiji iz 2009. o Zagrebu je govorio kao o snu koji je postao stvarnost. Od tada, pa do danas, Bandić je postao jedan od najbogatijih hrvatskih političara, prenosi portal Index.hr.

Taj portal navodi da je Bandićevo jedino radno iskustvo u realnom sektoru bilo u Ledovoj hladnjači, ali da se tamo nije dugo zadržao.

“Kao stručno-politički radnik za ONO i DSZ (Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita) zaposlio se u Opštinskom komitetu Saveza komunista Hrvatske Peščenica. Godine 1993. postaje sekretar Gradskog odbora Socijaldemokratske partije, a 1995. postaje zastupnik Gradske skupštine. Bandić je postato predsednik zagrebačkog SDP-a dve godine kasnije, 1997. Tri godine nakon toga, 2000. na vanrednim izborima, prvi put postaje gradonačelnik. Nakon što je 2002. pijan izazvao saobraćajnu nesreću i pokušao da podmiti policajca, morao je da podnese ostavku. Na mesto gradonačelnika vraća se 2005. godine”.

Uhapšen je u oktobru 2014. zbog sumnje u malverzacije u “Zagreb holdingu”, a u decembru 2018. kancelarija državnog tužioca podnela je optužnicu protiv njega zbog sumnje u zloupotrebu ovlašćenja i poresku prevaru.

Zagrepčani su duže vreme bili nezadovoljni njegovim upravljanjem grada i otvoreno su protestovali protiv Bandića.

Lupali su u šerpe sredinom aprila, kada su zatražili da grad obezbedi smeštaj pogođenima u zemljotresu, pravednu i transparentnu obnovu prestonice, kao i konkretnije mere zaštite javnog zdravlja u borbi protiv pandemije.

Ranije, u januaru 2020. takođe je bio protest protiv Bandića, kad je oko 4.000 građana zatražilo njegovu ostavku zbog načina na koji vodi grad.

Bio je oženjen i imao jednu kćerku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike