Dodik jasan: Ima prostora za dogovor o mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini!

13.04.2021

15:54 >> 18:52

0

Autor: J.B.O.

Ne mogu da verujem da se digla tolika galama o mirnom razdruživnju

Dodik jasan: Ima prostora za dogovor o mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini!
Copyright FOTO TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC/ bg

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da ne može da veruje zbog čega se u BiH podigla tolika galama u vezi mirnog razdruživanja BiH, posebno pitanjem – zašto mirnim.

Dodik je to rekao povodom jučerašnje izjave člana Predsedništva BiH Željka Komšića da je slovenački predsednik Borut Pahor tokom nedavnog boravka u Sarajevu pitao da li je moguć miran razlaz u BiH.

Komšić je rekao da su se on i Šefik Džaferović tada izjasnili da to nije moguće, a da je Dodik rekao suprotno.

Dodik nije želeo da spominje imena stranih predstavnika sa kojima je u razgovorima bilo reči o mirom razlazu BiH.

O imenima će, kaže, govoriti kada to pitanje bude zvanično na dnevnom redu.

– Ljudi koji razgovaraju sa nama postavljaju razna pitanja. Ne mogu da verujem da se digla tolika galama o mirnom razdruživnja i postavljanje pitanja: A, zašto mirno – rekao je Dodik na vanrednoj konfereniji za novinare.

Na konstataciju da je svima poznato da radi sve da pokaže da BiH ne funkcioniše kao država i pitanje zašto na isti način ne radi na tome da BiH ostane celovita, Dodik kaže da bi o tome na koji način da se održi celovita BiH trebalo da razmišlja političko Sarajevo.

Oni pričaju stalno o nekoj normaloj državi, rekao je Dodik i u tom kontekstu pomenuo ploču na Gradskoj većnici na kojoj se Srbi “karakterišu kao zločinci i agresori”, a čije uklanjanje je tražio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, što on podržava.

– Ne može se graditi BiH s takvim tablama. Kakva je to poruka meni, da se osećam agresorom? Zašo ću ja onda dolaziti u Sarajevo, da gledam tu tablu? Da se to smatra normalnim. Da li treba da gledam ulicu koja se zove po Zelenim beretkama – upitao je Dodik.

FOTO TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC/ bg

Upitao je i da li neko misli da Srbi “Zelene beretke” doživljavaju kao Bošnjaci.

Slaže se da kod Srba postoje određeni problemi vezani za doživljaj Bošnjaka o nekim pitanjima, ali Bošnjaci moraju, istakao je, da pokažu više interesa za druge…

Ne mogu, ukazao je, da Bošnjaci o svemu odlučuju kao što su odlučivali o Željku Komšiću.

BiH je, istakao je, najbolje opisana u delima Ive Andrića, a da li je treba vratiti kao takvu svakako ne gubi na aktuelnosti.

– Treba napraviti tri države sa međunarodnim garancijama, demilitarizovane i sa zabranom ratovanja…. Mi nismo okupljeni ni oko sportskih reprezentacija. Zato je najbolje da se mirno razdružimo – naveo je Dodik.

Pročitajte još:

Uveren je, kaže, da ima prostora za neku vrstu dogovora.

– Možemo da budemo državna zajednice, ali to podrazumeva jačanje i srpske i hrvatske i bošnjačke zajedice, da skupa budemo svi bolji… A, sve ovo samo vuče na dole – naveo je Dodik.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike