Vest koja se ne čuje svakog dana: Razbijen tajvanski kriminalni lanac u Severnoj Makedoniji!

29.05.2021

18:39 >> 12:01

0

Autor: A. B.

Rečeno je da su osumnjičeni bili pod nadzorom od aprila

Vest koja se ne čuje svakog dana: Razbijen tajvanski kriminalni lanac u Severnoj Makedoniji!
Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Policija u Severnoj Makedoniji saopštila je da je razbila tajvanski kriminalni lanac putem kojeg su u zemlju na prevaru dovođeni tajvanski radnici i primoravani da putem telefona varaju ljude u svojoj domovini.

U policijskom saopštenju navodi se da su vlasti reagovale nakon što su tajvanske vlasti prošlog novembra dobile dojavu o kriminalcima koji operišu u nekoliko zemalja, uključujući Severnu Makedoniju.

Rečeno je da su osumnjičeni bili pod nadzorom od aprila.

Racije na nekoliko lokacija u blizini glavnog grada Skoplja 7. maja otkrile su 39 državljana Tajvana koji su identifikovani kao žrtve prisilnog rada, navela je policija.

Još devet Tajvanaca, svi u dvadesetim godinama, uhapšeni su po međunarodnoj poternici kao osumnjičeni organizatori kriminalnog udruženja.

Portparol policije Toni Angelovski rekao je da su organizatori stigli u zemlju u novembru, a žrtve su počele da stižu sukcesivno od novembra do aprila.

Prema Angelovskom, žrtve su namamljivane obećanjima o poslu. Većina nije znala kakva će biti priroda njihovih poslova dok nisu stigli.

Kada bi stigli u Severnu Makedoniju, organizatori su ih navodno zatavarali u kuću odakle će raditi i oduzimali im pasoše i telefone.

Tada su bili primorani da rade bez plate, a premlaćivani su ako nisu izvršavali naređenja, rekao je Angelovski.

Profimedia

Organizatori su navodno koristili brzi internet za uspostavljanje međunarodnih telefonskih centara odakle su radnici bili prisiljeni da pozivaju ljude na Tajvanu kako bi ih prevarili, tvrdeći da su im izrečene fiktivne kazne.

Neki radnici su se predstavljali kao radnici banke, pošte ili osiguravajućeg društva i oni bi uputili početne pozive.

Pročitajte još:

Poziv bi se zatim prebacio na drugog radnika, koji se predstavljao se kao policajac i pokušavao da izvuče više ličnih podataka od svoje ciljane žrtve zahtevajući dokaz o plaćanju fiktivnih kazni.

Konačno, poziv bi bio prebačen na trećeg radnika koji bi se predstavljao kao sudija ili tužilac čiji je zadatak bio da nagovori žrtve da prebace novac na određene račune kako bi se izbeglo krivično gonjenje ili smanjile potencijalne kazne.

Javno tužilaštvo saopštilo je da je svih devet osumnjičenih i 39 žrtava u četvrtak upućeno na Tajvan iz Skoplja.

Devetorica osumnjičenih organizatora tamo se terete za trgovinu ljudima i drogom, i pranje novca.

Vlasti nisu detaljno obrazložile zašto je kriminalni lanac odabrao Severnu Makedoniju kao jednu od zemalja iz koje će raditi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike