Dečak (14) se otrovao votkom! Sve više dece hospitalizovano zbog trovanja alkoholom

18.06.2021

22:09 >> 22:10

0

Autor: M.Vu

Jedan je 14-godišnjak u vrlo ozbiljnom stanju završio u Klaićevoj bolnici nakon što je popio litru votke

Dečak (14) se otrovao votkom! Sve više dece hospitalizovano zbog trovanja alkoholom
Ilustracija/Foto: Profimedia

Poslednji je dan škole. Stotine maloletnika na Jarunu i Bundeku slave, ali, nažalost, mnogi na pogrešan način – alkoholom. Jedan je 14-godišnjak u vrlo ozbiljnom stanju završio u Klaićevoj bolnici nakon što je popio litru votke, a nakon toga još je dvoje mladih odvezeno u Kliniku za dečje bolesti.

Ivana Portolan Pajić iz Gradskog sekretarijata za zdravstvo apeluje na roditelje da dođu po decu.

Ako je iko pokazao neverovatnu ljudsku sposobnost prilagođavanja, to su, naročito u protekloj godini, bila deca. Stotine zagrebačkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca danas slave svoj dan, no nažalost neki od njih na potpuno pogrešan način. Slavi se na Bundeku, Jarunu i u brojnim zagrebačkim parkovima.

Pre dva dana Centar za zdravlje mladih i Gradski sekretarijat za zdravstvo objavili su istraživanje prema kojem je 90% maloletnika probalo alkohol. Danas se taj broj nažalost potvrđuje u praksi. Opisujući situaciju na terenu i kako se ponašaju mladi u svome slavlju, Ivana Portolan Pajić iz Gradskog sekretarijata za zdravstvo za Radio Sljeme kazala je:

– Napravili smo sve što je u našoj moći da suzbijemo štetnu zloupotrebu alkohola u mladoj populaciji, radi se o maloletnicima u dobi od 14, 15 i 16 godina, a verujemo da među njima nažalost ima i mlađih – kazala je dodajući kako su u koordinisanoj akciji s Gradskim društvom Crvenog krsta i Hitnom medicinom Grada Zagreba, komunalnim redarstvom, spasilačkom službom, pa čak i Državnim inspektoratom.

Pročitajte još:

– Međutim, ne možemo pokriti sve delove Grada jer se slavlja održavaju u različitim parkovima na celom području Grada Zagreba. Nažalost, informacije koje dolaze do nas su da ima puno zloupotrebe alkohola na tim proslavama. Već smo imali nekoliko slučajeva intoksikacije, od toka jednu vrlo tešku intoksikaciju maloletnika od 14 godina koji je upućen u bolnicu. Nadamo se da će biti dobro, ali radi se o zaista teškom, akutnom stanju opijenosti. Molim roditelje sve dece koji znaju da su im deca na zabavama, da krenu prema svojoj deci, da ih preuzmu i odvedu kućama.

U Gradu ne znaju ni za kakav program, mladi su sami organizovali okupljanja. Trenutno ih je najviše na Jarunu i Bundeku.

– Mi apsolutno nikakve veze nemamo s njihovim organizovanjem, a naše službe će tamo biti sve do osam sati. Molimo da ne dolazi do situacija u kojima moramo da tražimo podatke o roditeljima i zvati ih da dolaze po svoju decu koja su u teškom stanju. Molimo ih da se sami pobrinu gde su im deca, provere da li sve u redu – kazala je Portolan Pajić za Radio Sljeme.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam