Hrvat držao Srbina kao roba 30 godina: "Da nije završio u Hitnoj zbog prebijanja nikad ga ne bi spasli!"

08.07.2021

14:14 >> 17:17

0

Autor: A. B.

Za kazneno delo trgovina ljudima, V. A. može da dobije do deset godina zatvora

Hrvat držao Srbina kao roba 30 godina: "Da nije završio u Hitnoj zbog prebijanja nikad ga ne bi spasli!"
Copyright Pixabay

Pre tri dana čitav region je bio užasnut vešću da je 65-godišnji muškarac s područja Koprivničko-križevačke županije držao kao roba drugog muškarca gotovo 30 godina, a nakon što je još informacija izašlo u javnost, istina je u najmanju ruku jeziva.

On je tri decenije u ropstvu držao 66-godišnjeg Mladena G. iz Srbije. Zlostavljao ga je i terao da u nemogućim uslovima radi na njegovom imanju bez novčane nadoknade.

Julijana, ćerka Srbina koji je skoro tri decenije trpeo torturu, kaže da zbog zlostavljanja Mladen umalo nije ostao slep.

– Mladen je nekada radio u križevačkoj trgovačkoj firmi “Borac”, ali početkom devedesetih ostaje bez posla i primanja. Nakon što je završio na ulici, 1993. godine veliki gazda V. A., vlasnik pilane i poljoprivrednog imanja u Erdovecu, nudi mu pomoć. Obećao mu je posao, stan, hranu i naknadu, a da ovaj zauzvrat radi na njegovom imanju.

Nemajući drugog izbora, u vihoru rata, Mladen počinje da radi na poljoprivrednom imanju kod V. A. Tada nije ni slutio da će mu se ceo život pretvoriti u pakao, piše “Informer”.

Mladen je kod svog robovlasnika obavljao najteže fizičke poslove, a zauzvrat, osim batina, nije dobijao ništa. Spavao je u šupi sa samo jednim krevetom i bio više gladan nego sit.

Pixabay

Komšije kažu da je robovlasnik nesrećnog Mladena često odvodio u svoje vinograde, gde bi ga isprebijao daleko od svedoka, i da se čovek vraćao krvav i u modricama.

Ko zna da li bi se istina ikada saznala da Mladen poslednji put nije bio toliko pretučen da je završio u Hitnoj pomoći.

– Mučitelj je godinama maltretirao i tukao mog oca, iako je kod njega na imanju obavljao najteže fizičke poslove, i to bez ikakve naknade. Do te mere mu je uterao strah u kosti da on nije smeo nikome da se požali. Verovatno je bio u strahu za goli život, ako se ta patnja može nazvati životom – kaže Mladenova ćerka.

Potresena zbog svega što se dešavalo njenom ocu, ona kaže da ne zna da li je strašnije to što se on nije žalio ili što niko od meštana nije reagovao.

– Razumem da je strah bio ogroman. Koliko je taj čovek moćan najbolje govori činjenica da pojedini lokalni mediji pišu da je mog oca udario bik nogom, što nema veze sa istinom, svi znaju da je bio zlostavljan. Taj zlotvor ga je tretirao kao psa, držao ga je zatvorenog u šupi s krevetom, neretko je bio i gladan i žedan – dodaje Julijana.

Osumnjičenog za trgovinu ljudima terete da je od 1993. do juna 2021. iskorišćavao teške porodične i životne prilike svoje žrtve, koju je, bez ikakve novčane naknade, svakodnevno prisiljavao na fizički rad, bez obezbeđenih higijenskih uslova i odgovarajućeg smeštaja.

Za kazneno delo trgovina ljudima, V. A. može da dobije do deset godina zatvora. Istražni sudija mu je odredio mesec dana pritvora.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike