Skupština Crne Gore izglasala! Na dnevnom radu i Predlog rezolucije o Jasenovcu

28.06.2024

11:43

0

U dostavljenom obrazloženju piše i šta je cilj rezolucije

Skupština Crne Gore izglasala! Na dnevnom radu i Predlog rezolucije o Jasenovcu
Copyright Printscreen/ Youtube, Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore prihvatila je da se dnevni red današnje sednice parlamenta dopuni Predlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

U Skupštini Crne Gore nastavljena je ranije danas započeta sednica, a predsednik parlamenta je predložio dopunu dnevnog reda.

Za dopunu dnevnog reda Predlogom rezolucije o Jasenovcu glasala su 42 poslanika, od 42 prisutna. Protiv i uzdržanih nije bilo.

Mandić je pozvao poslanike da podrže Rezoluciju, a u obrazloženju je istakao da su lider DNP Milan Knežević i on dostavli amandmane kojim je predloženo da ovom rezolucijom budu obuhvaćeni i logori u Dahauu i Mauthauzenu.

Podsetimo, predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu prvobitno je prošao Odbor za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore. Sedam glasova je bilo "za" rezoluciju.

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da rezolucija o Jasenovcu nije uperena ni protiv kog naroda. Mandić je na sednici Odbora poručio da treba da podići svest o tragičnim događajima kako se oni nikada ne bi ponovili.

- Stvaramo temelj za izgradnju istinski pomirenog društva. Apsolutna većina je podržala ovaj predlog. Podnosioci rezolucije smatraju da se njenim usvajanjem neguje kultura sećanja, uz napomenu da sama rezolucija nije uperena protiv bilo kojeg naroda, već sa cilj ima osudu svakog poricanja genocida - istakao je Mandić.

Printscreen/ Youtube, Skupština Crne Gore
 

Podsetimo, Mandić je prethodno tražio da rezolucija o Jasenovcu bude uvrštena u dnevni red današnje sednice Skupštine.

U dostavljenom obrazloženju piše da je cilj rezolucije osuda svakog poricanja genocida u Jasenovcu.

- Podnosioci rezolucije smatraju da se njenim usvajanjem neguje kultura sećanja, uz napomenu da sama rezolucija nije uperena protiv bilo kojeg naroda, niti bilo koje savremene države u regionu, već da za svoj cilj ima osudu svakog poricanja genocida u Jasenovcu i podizanje svesti o tim tragičnim događajima, kako se nikada i nigde ne bi ponovili - navodi se u obrazloženju i dodaje:

- Ohrabrivanjem svih elemenata našeg društva da čuvaju sećanje na nevino stradale u stravičnom genocidu koji je počinjen u Jasenovcu, stvaramo temelj za izgradnju istinski pomirenog društva - piše u obrazloženju, prenose medije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike