Plenković: Da je Milanović korektan on bi se posle poraza "pokupio"

27.06.2024

17:27

0

Milanoviću se u delu hrvatske javnosti najviše zamera to što je, uprkos zabrani Ustavnog suda, sa pozicije predsednika države učestvovao u izbornoj kampanji

Plenković: Da je Milanović korektan on bi se posle poraza "pokupio"
Copyright FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ Denis CERIĆ

Najava predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da će se ponovo kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima, nije bila neočekivana, ali je izazvala brojne reakcije političara na desnici i levici, a premijer Andrej Plenković kaže, da je korektan šef države bi se već "pokupio" nakon kršenja Ustava i teškog poraza na parlamentarnim izborima.

Plenković je rekao da je za njega ta najava bila očekivana.

“On je kršeći Ustav pokušao postati premijer, ali je teško poražen, i on i (lider SDP) Peđa Grbin koji je nestao nakon one presice kada su se pojavili njih dvojica. Sada utešno želi ponovo bit ono što jeste. Da je politički korektan on bi se pokupio nakon teškog poraza i nakon kršenja Ustava, ali nije”, rekao je Plenković, koji se nalazi u Briselu, gde se održava sednica Saveta EU.

Dodao je da će HDZ svog kandidata za predsednika države predložiti nakon stranačkih izbora u julu, preneli su hrvatski mediji. Milanović juče potvrdio zvanično da će se kandidovati za drugi predsednički mandat i da očekuje podršku SDP, čiji je ranije bio lider.

SDP se zvanično o podršci nije izjasnio, ali su pojedinci iz te najuticajnije opozicione stranke izrazili javnu podršku Milanovićevoj kandidaturi. S druge strane, pak, ima i onih poput Plenkovića koji su umesto kandidature očekivali Milanovićevu ostavku.

Milanoviću se u delu hrvatske javnosti najviše zamera to što je, uprkos zabrani Ustavnog suda, sa pozicije predsednika države učestvovao u izbornoj kampanji i tvrdio da će u slučaju pobede SDP-a biti novi hrvatski premijer, ali da mu ne pada na pamet da prethodno podnese ostavku na dužnost šefa države.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike